Ifølge konjunkturrapporten er det noenlunde likt fordelt hvor jobbene har forsvunnet – blant sjøfolkene, de landansatte og riggansatte.

Minst 1700 færre

Sunnmørsposten har hentet inn tall fra de største rederiene i offshoreservice på Sunnmøre. De viser at rederiene sysselsetter minst 1700 færre personer i dag, sammenlignet med hva de gjorde da oljefallet begynte å gjøre seg gjeldende ved utgangen av 2014.

I tillegg til tallene i oversikten, er det sagt opp eller permittert ansatte i rederier som Bourbon Offshore Norway i Herøy og Volstad Shipping i Ålesund - og flere andre. En del av nedbemanningen har også skjedd ved naturlig avgang.

Nekter å opplyse

Tallene er enten opplyst av selskapene selv, eller hentet fra kvartalsrapportene.

Unntaket er Island Offshore som ikke vil fortelle hvordan utviklingen har vært i antall ansatte. Det blir heller ikke oppgitt i kvartalsrapportene.

Likevel er det Ulstein-baserte selskapet trolig det rederiet hvor færrest har mistet jobbene sine blant de største rederiene.  I fjor høst ble det opplyst at de var 1200 ansatte – det samme som rederiet har operert med fra utgangen av 2014.

(saken fortsetter under)

Sunnmørsposten har derfor anslått at dette har ført til en nedbemanning på rundt 120 ansatte.

Rederiet er samtidig inne i nye forhandlinger med kreditorene om en økonomisk redningsplanke og forhandlingene har pågått siden i fjor høst.

Mange utenlandske

Mange av dem som er rammet av nedbemanninger er verken sunnmøringer eller norske arbeidstakere.

En rekke av skipene som er borte fra offshoreflåten på Nordvestlandet har hatt mannskap med stort innslag av utenlandske sjøfolk.

For eksempel har Olympic sagt opp rundt 100 brasilianske sjøfolk etter at flere skip i dette markedet mistet oppdrag. Også et betydelig antall av rundt 150 filippinske sjøfolk har vært nødt til å gå i land fra Herøy-rederiet.

Totalt har Olympic sagt opp 90 skandinaviske ansatte.

Stabilt i 2017?

Funnene i konjunkturrapporten fra rederiforbundet viser at krisen på ingen måte er over.

Samtidig svarer rederiene i rapporten at de tror den samlede sysselsettingen i år vil holde seg stabil, men det er fortsatt ventet en liten nedgang i offshoreservice.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)