Kartet over viser framskriving av befolkningsutviklingen fra 2014 til 2040 i prosent. Tallet i parentes viser andel i befolkningen som er over 80 år per 2040.

Åtte av 25 kommuner får en klar negativ befolkningsutvikling. Hele 15 kommuner får nedgang i befolkningsutvikling for innbyggere under 80 år.

Den framtidige «forsørgerbyrden» i enkelte små kommuner med mindre enn 2500 innbyggere er så «stygge» at fylkesplansjef Ole Helge Haugen på møtet om kommunereforma i Molde nylig ikke ville gå ned på kommunenivå.

Plansjefen advarer: – Stor usikkerhet nede på kommunenivå

– Nedgang i folketall og endringer i arbeidsstyrken gjør at enkelte kommuner vil ha større utfordringer når det gjelder å løse lovpålagte oppgaver i eldreomsorgen i framtida. Her ligger det noen befolkningsmessige bomber, sa fylkesplansjefen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Kommunereform: Fra. v. ordfører i Hareid, Anders Riise, fylkesmann Lodve Solholm, fylkesplansjef Ole Helge Haugen og ordfører i Nesset, Rolf Jonas Hurlen, da kommunereforma fikk sin «restart» i Molde nylig. Foto: Inger Otterlei

Ung befolkning i Ålesund, Giske, Skodje og Sula

– Omlandskommunene til Ålesund som Skodje, Giske og Sula har relativt ung befolkning. Det er de små utkantkommunene, som har tatt det største fraflyttingstapet, som også har de største utfordringene når det gjelder aldrende befolkning, ifølge Haugen.

Studerer og jobber i storbyene: Dette kan lokke kvinnene hjem

Dobbelt så mange 80 pluss

Størst negativt utslag finner vi i Vanylven som får en nedgang i befolkningen på 30 prosent fram mot 2040.

Kommunen vil krympe fra 3.302 innbyggere til 2.293 innbyggere i 2040. Bildet blir ikke bedre når det viser seg at andelen på de over 80 år vil øke med 160 fra 241 i 2014 til 401 innbyggere i 2040. Sagt med andre ord: i løpet av 25 år vil 17 prosent av befolkningen i Vanylven være over 80 år, mot sju prosent i 2014.

Gjør som over 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook!

Kommuner sier de klarer seg

Også i Vågsøy vil de nesten doble tallet på innbyggere over 80 år.

– Mange kommuner sier de klarer seg fint i dag. Ja, men her har en sett på hvordan de klarer seg om 25 år? Spørsmålet er om en da har stor nok arbeidsstyrke, påpeker Haugen og tilføyer at befolkningsframskrivning er kompliserte saker.

Les også: Advarer mot kvinnemangel

– Hvis Vanylven velger å bli stående igjen aleine, eller en får en konstellasjon på indre mellom Stranda, Norddal og Stordal blir det enda større forskjeller mellom kommunene. Mens ambisjonene med kommunereforma var det motsatte, sier han.

Kvinne om Møre og Romsdal: – Vi er prega av machokultur

Giske øker mest

Den kommunen som ser ut til å få den beste utviklingen er Giske som kommer til å øke befolkningen aller mest med en vekst på hele 38 prosent fram til 2040.

Dagens 7.739 innbyggere blir 3.181 flere i løpet av 25 år. I 2040 kan Giske ha blitt en kommune på nesten 11.000 innbyggere.

Giske vil mangle tomter

Haugen tar de mest optimistiske tallene med en klype salt. Han mener en bør se kommuner som Giske, Sula, Skodje og Ålesund under ett.

– Giske vil sannsynligvis ha problemer med å skaffe nok tomter til husbygging og da vil veksten trolig komme i Skodje eller Sula. Mange «flytter til Ålesund», og bosetter seg i Giske. Det er til sammenligning ikke like mange som flytter til Måløy og bosetter seg på Eid. Her er de geografiske avstandene større, påpeker han.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Sjekk tallene i din kommune

For de mellomstore kommunene er det kanskje ikke like lett å se utfordringene på sikt. Men de ligger der. Haugen ber kommunene studere sine tall nøye når de skal tenke kommunereform og sunne kommuner fram i tid.

Fra pluss til minus

Prognosene viser nedgang i befolkningen for sju kommuner i Sunnmørspostens nedslagsfelt. Men ytterligere åtte kommuner vil ha nedgang i befolkningen under 80 år. Totalt har disse altså en positiv utvikling i folketallet fram mot 2040.

En av disse er Hareid kommune. Prognosene forteller om en økning i folketallet på to prosent fram til 2040 fra fra 5.021 til 5.169 innbyggere. Det er 148 flere enn i dag. Samtidig vil andelen over 80 år øker enda mer, med 211 personer til 484 personer.

Det blir over dobbelt så mange over 80 år i 2040 som i 2014. I fjor utgjorde arbeidsstyrken i Hareid 54 prosent av befolkninga. Dette er tall som er vanskeligere å framskrive, ifølge Haugen.

Tabellen viser ventet folkevekst i kommunene på Nordvestlandet. Nedgang i oljenæringa de siste 12-18 månedene gir grunn til å tro at arbeidsinnvandringa vil bli lavere i årene som kommer. Her er derfor benytta middels nasjonal vekst og lav netto arbeidsinnvadring. Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune.

Her trives mannfolka best: Vi bor på "testosteronkysten"