Domstolene er i pengenød, og Frostating lagmannsrett har ikke lenger penger til å holde ankesaker i Møre og Romsdal. Derfor blir de aller fleste sakene nå flytta fra Ålesund, Molde og Kristiansund, til Trondheim.

– En trussel

– Dette er en trussel mot rettssikkerheten og kan være i strid med domstolsloven, mener advokat Braute.

Han tenker spesielt på at kostnadene ved å føre saker for lagmannsretten allerede er svært høge.

– De ekstra kostnadene ved å få vitner, advokater, sakkyndige parter og så videre til Trondheim vil kunne føre til at en ikke tør å anke saker til lagmanns-retten selv om en mener ting-rettens dom er uriktig. Videre kan dette gjøre at en forliker saker som ellers ikke ville blitt forlikt, mener Braute.

Kan bli for mye å betale

Han tenker spesielt på «vanlige folk» som kan ha vært i en tvist, og tapt i tingretten.

– Tanken på å tape igjen, med de utgifter det medfører, vil nok få mange til å tenke seg om før de eventuelt anker. Å skulle betale for flyreiser og opphold for en rekke personer i Trondheim kan fort beløpe seg til summer som folk flest frykter sterkt for å kunne betale, mener Braute.

Han mener en flytting av lagrettesakene kan være et lovbrudd.

Skal være hensiktsmessig

– Frostating lagdømme er inndelt i to lagsogn som består av Sør- og Nord-Trøndelag som et sogn og Møre og Romsdal som det andre. Etter domstolsloven § 18 kan retten kun når det er hensiktsmessig settes i et annet lagsogn. Årsaken til dette fremgår av forarbeidene til lova, at en skal sette rette der hvor det er mest hensiktsmessig ut fra nærhet til parter, vitner og eventuelt de eiendommer som tvisten gjelder. En fast flytting av lagmannsrettens saker til Trondheim er således lovstridig, sier Braute.

Frostating lagmannsrett hadde 111 rettsmøter i Møre og Romsdal i 2015, hvorav cirka halvparten foregikk i Ålesund og resten i Molde og Kristiansund.