Allerede i 2008 reagerte Sykkylven kommune på at Krikane barnehage AS hadde brukt 235.000 kroner på privat forbruk.

«Etter dei bilag som er gjennomgått er det knytt privat forbruk med om lag 235.000 kr. av Krikane barnehage sine midlar. Kommunen ser dette som eit direkte utbytte for eigar, og justerer tal i årsrekneskapen etter dette».

Dette viser en tilsynsrapport Sunnmørsposten har fått tilgang til.

Disse 235.000 kronene kom ikke barnehagen til gode:

  • Kommunen mener varer for 165.000 ble kjøpt inn privat på Coop Mega.

  • Det ble også bestilt varer for nærmere 22.000 kroner hos Ødegaard Engros A/S.

  • Det ble tegnet et privat abonnement på telefon/internett verdt 11.200 kroner.

  • En mobiltelefon verdt 3.500 kroner og en TV verdt 12.700 kroner ble kjøpt, men ikke brukt i barnehagen.

  • Det ble kjøpt diverse stoler og bord til en verdi av 7.600 kroner. Møblene var ikke i barnehagen.

  • 1.800 kroner ble brukt til kjøp av en platåvogn - som heller ikke var å finne under tilsynet.

  • Sunnmørshallen ble leid for nærmere 10.000 kroner uten at det kom barnehagen til gode.

  • Et pizzakjøp til 1.800 kroner i forbindelse med styremøte burde ha blitt ført under «representasjon».

Tok ut styrehonorar

De siste dagene har det stormet rundt ekteparet Servet og Denise Degirmenci og Semir og Kristina Dik. Det var Utdanningsnytt som meldte at disse fire har tatt ut 3 millioner i styrehonorar fra Krikane barnehage.

Ekteparet Degirmenci har også tatt ut 1,9 millioner i honorarer fra Jugendby barnehage AS. De fire eierne har tatt ut nær 5 millioner til sammen siden 2008.

Onsdag gikk Servet Degirmenci ut med en pressemelding på vegne av styrene i begge barnehager. Her uttalte han blant annet at både operativt arbeid og styrearbeid gikk inn i honorarene. Han kalte det til dels amatørmessig, og erkjente at arbeidet burde vært delt opp i regnskapet.

– Det er først nå i ettertid at vi har skjønt forskjellen på styrehonorar og lønn, sa Servet Degirmenci til Sunnmørsposten.

Men Sykkylven kommune påpekte allerede i 2008 at eventuell lønn for eiers arbeidsinnsats skulle føres på en konkret post i regnskapet.

– Skal ikke gi tilskudd til privat forbruk

«Kommunen skal yte tilskot til private barnehagar etter forskrift om likeverdig behandling av kommunale og private barnehagar. Sykkylven kommune skal ikkje yte tilskot til privat forbruk, alle bilag i årsrekneskapen skal vere knytt til barnehagedrift», var den krystallklare kommentaren fra daværende rådgiver Kristin Dyrkorn i tilsynsrapporten.

Sykkylven kommune så på det private forbruket av 235.000 kroner som utbytte.

– Korrigert i regnskapet

Styret for Krikane barnehage AS har engasjert advokat Camilla Gjørtz i Øverbø Gjørtz AS for tilsvar til denne saken.

– Helt konkret gjaldt 2008-saken sammenblanding av privat økonomi og selskapet sin økonomi og dette ble løst ved at 2008-regnskapet ble korrigert. Forholdene skriver seg for øvrig delvis til en personalsak, noe som gjør det vanskelig å kommentere saken ytterligere, skriver Camilla Gjørtz.

Etter å ha fått oversendt et utkast, mener hun Sunnmørsposten går langt i å antyde at det har forekommet ulovligheter i barnehagen, uten at det fremlegges noe dokumentasjon som kan underbygge en slik påstand.

– Fremstillingen medfører en stor ekstrabelastning for de involverte parter som allerede er på bristepunktet etter siste dagers medieoppslag, skriver Gjørtz.

– Ikke avvik i faglig tilbud

Advokaten forteller at det har vært tre tilsyn i barnehagen siden 2007, og det er varslet et nytt tilsyn i neste måned.

– Så langt er det ikke avdekket noen avvik når det gjelder de faglige tilbudene til barna. Det er faglig kvalitet i samsvar med regelverket og mindre bruk av dispensasjoner fra pedagognormen enn snittet sammenlignet med andre barnehager i kommunen. Så langt foreligger det følgelig ingen dokumentasjon som tilsier at årlige tilskudd og foreldrepenger ikke har kommet barna til gode, skriver Gjørtz i tilsvaret.

Advokaten påpeker at regnskap og driftsrapporter innrapporteres årlig til kommunene, og kommunen har hatt og har fullt innsyn i barnehagens økonomiske forhold i alle år.

– Det påpekes også at barnehagen er i dialog med kommunen, og skulle det på noe tidspunkt vise seg at noe er gjort galt, så vil barnehagen selvsagt rette opp i dette, skriver Gjørtz.