Basert på saker fra Utdanningsnytt har Sunnmørsposten de siste dagene hatt to artikler om million-honorar i privateide Krikane barnehage i Sykkylven og Jugendby barnehage i Ålesund.

Når det gjelder barnehagen i Sykkylven eies denne av ekteparet Servet og Denise Degirmenci, sammen med Semir og Kristina Dik. Disse fire har tatt ut 3 mill. i styrehonorarer i Sykkylven, mens ekteparet Degirmenci, som også eier Jugendby barnehage i Ålesund, i tillegg har tatt ut 1,9 mill. der.

Million-honorarene har skjedd til tross for negative resultat: Mens Krikane har gått i minus og hatt negativ egenkapital fra 2008-2014, med unntak av årene 2010 og 2015, er resultatet for Jugendby barnehage negativt i årene fra 2011-15, med unntak av 2012.

I ei pressemelding onsdag ettermiddag kommenterer Servet Degirmenci avisoppslagene på vegne av styrene i de to barnehagene. Blant anna pekes det på at styrene har hatt arbeidende styremedlemmer som har utført mange arbeidsoppgaver knytta til drifta av barnehagen.

««Styrehonorarene» relaterer seg således dels til styrehonorar og dels som vederlag for alminnelig operativt arbeid. Dette kommer imidlertid ikke til uttrykk i regnskapstallene, da honorarene er ført under ett som styrehonorar», skriver Degirmenci. Han peker videre på at styrehonorarene er godkjent av både eierne og revisor.

Les hele pressemeldinga et annet sted på sida

Om regnskapene for de to barnehagene heter det at de ikke gir korrekte bilder av barnehagenes økonomiske situasjon.

«Reell egenkapital er i realiteten positiv, til tross for at den bokførte egenkapitalen er ført som negativ. Årsaken til dette er av regnskapsteknisk karakter» skriver han.

Degirmenci peker videre på at revisor i beretningene sine årlig har lagt til grunn at forutsetningene for fortsatt drift i barnehagene var og er tilstede.

«Det er lagt til grunn at den reelle verdien av driftsmidlene (i hovedsak selve eiendommene) har en vesentlig høyere markeds- og avkastningsverdi enn den bokførte», heter det.

Styret gir uttrykk for at de alt i alt oppfatter at barnehagene driftes godt, med gode tilbud og høy kvalitet på de tjenester som leveres, og at de, dersom kommunen eller andre tilsynsorgan skulle ha behov for eller ønske om ytterligere opplysninger ut over det som er innrapportert, vil gi myndigheter som ønsker det fullt innsyn i begge selskapenes anliggende.