I Ålesund og resten av Midt-Norge betaler vi for landets dyreste strøm.

Vi betaler over 18 øre mer for kilowattimen, sammenlignet med Tromsø som har den billigste strømmen.

Konsernsjef Erik Espeset i Tafjord Kraft bekrefter utviklingen.

Prisene nesten doblet

Tall fra Nordpoolspot.com viser at strømprisene i vårt område lå på 36,20 euro per megawattime slutten av oktober, nå ligger den på 54,83 euro. I Tromsø ligger strømprisen på 34,43 euro.

Bedre med Ørskog - Fardal

– Vi har ikke nok kraft til å forsyne Midt-Norge. Det blir bedre når Ørskog-Fardal linja er på plass. Da får vi en bedre og mye sikrere forsyningssituasjon.

Vi vet ikke helt hvilken effekt den vil få på området når det gjelder pris og prisutjevning. Trolig får vi en lavere områdepris i Midt-Norge. Vi får ikke fullt ut svaret før vi får sett det live.

Espeset viser til at prisene i spotmarkedet er handel mellom kraftprodusenter. Han sier prisene ikke stiger like mye til forbruker. En ting er kraftpris, så har man statlige avgifter og nettleie.

Avhengig av værforholda

– Må vanlige forbrukere belage seg på høye kraftpriser en stund framover?

– Ja, hvis kulden vedvarer og det blir lite regn så må de belage seg på høyere priser enn vi har hatt de siste årene.

X-faktoren her er vindkraft som påvirker veldig mye den nordiske spotprisen.

I tillegg til at det er kaldt er det også veldig stile. Væromslag med mer vind og mer nedbør kan endre bildet ganske fort.  Da vil prisen gå ned.

– Kraftsystemet fungerer

Dette viser også at det nordiske kraftsystemet fungerer veldig godt. Det blir billig med overskudd, dyrere når det er knapphet på strøm.

Kraft i Norge er fortsatt rimelig. Sluttkunden i Danmark og i Tyskland  betaler fortsatt kanskje fire ganger så mye som hos oss.

– Men spotmarkedet viser at strømmen i Danmark koster  mindre enn hos oss?

– Med alle avtaler og nettleie betaler sluttkunden fire ganger mer.

Nordlendingene har strømoverskudd

– Tromsøværingene har også kulde, men de har mye billigere strøm enn oss?

– Det er fordi de fortsatt har kraftoverskudd der. Spesielt i Nordland har de bedre vannkraftforekomst. Men de har ikke bygd overføringskapasitet sørover.

Det forbrukerne kan gjøre er å redusere forbruket. Prisen får man ikke gjort noe med.

Dette viser hvor viktig og bra det er at vi har fjernvarme i Ålesund – vi har avfallsvarme – slik at vi som samfunn har alternativ energi. Det er viktig å ha flere energibærere og har fleksibilitet når vi har mangel på en av dem, sier Espeset.