Skovly sier at overgrepssaker har høyeste prioritet hos politiet. Likevel har det gluppet i denne saken.

– Vi tar til oss den kritikken som har kommet, sier politiadvokaten.

Både statsadvokat, bistandsadvokater og forsvarer brukte ord som "skandale" og "sterkt beklagelig" om at det tok nær fire år fra saken først ble anmeldt til den kom opp for retten.

Leder for Advokatforeningen i Møre og Romsdal, Lill Ingrid Skogrand Snekvik sier lang behandlingstid går utover både offer og gjerningsperson.

– For ofrene er ofte ventetiden fram til en rettskraftig dom smertefull. Dette gjelder også personer som er mistenkte i slike saker.

Ny avhørsmodell

I fjor ble det innført en ny avhørsmodell i Norge. Etter dette har antall saker som gjelder seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner økt kolossalt, ifølge politiet.

– Dette har medført at en del saker har fått for lang liggetid. Men vi kan ikke skylde på det i denne konkrete saken. Vi har flyttet mye ressurser i løpet av det siste året. Halvparten av politiadvokatene våre er tilknyttet tilrettelagte avhør og etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep, sier Skovly.

Stortingsrepresentant og medlem i Justiskomiteen, Jenny Klinge (Sp), sier til smp.no at Justiskomiteen er klar på at slike saker skal prioriteres av politiet.

– Mitt inntrykk er at politiet tar disse sakene på alvor. Hvis det likevel skjer at overgripere får strafferabatt på grunn av lang behandlingstid så gir det feil signal. I tillegg er det en ekstra belastning for ofrene, sier Klinge.

Økt innsats

- Etter instruks fra Politidirektoratet skulle vårt distrikt ha minst 49 oppklarte overgrepssaker i 2016. Så langt i år har vi oppklart 79. Det sier litt om hvilke ressurser vi har lagt i dette, sier han.

Tall som Adresseavisen innhentet i Trøndelag i 2015 viste at en tredjedel av alle dømte i overgrepssaker fikk strafferabatt på grunn av lang behandlingstid (liggetid) hos politiet.

Fakta:

Derfor gis det strafferabatt:

Gjennom Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) har Norge forpliktet seg til enkelte rettigheter og friheter enkeltmennesker skal ha. I artikkel seks i denne konvensjonen slås det fast retten enkeltmennesker har til rettferdig rettergang. Får man ikke det er det brudd på konvensjonen – og dermed også norsk lov.

«For å få avgjort sine borgerlige rettigheter og plikter eller en straffesiktelse mot seg, har enhver rett til en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid ved en uavhengig og upartisk domstol opprettet ved lov,» heter det i starten av denne konvensjonen.

Rettssal 263 i Ålesund tinghus. Sunnmøre tingrett. ILLUSTRASJON Foto: Stig Vågnes