Huitfeldt kritiserer regjeringens forsvarspolitikk

– Hæren og Heimevernet har blitt forsømt av denne regjeringen, mener lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Anniken Huitfeldt sier at Hæren og Heimevernet har blitt forsømt av den sittende regjeringen.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nyheter

– En rekke utredninger har blitt igangsatt, men investeringer har blitt lagt på is, og den forsinkede langtidsplanen manglet planer for hær og heimevern, sier Huitfeldt (Ap) til NTB.

Kommentaren kommer i kjølvannet av den graderte rapporten "Forsvarssjefens resultat- og kontrollrapport for 2016", der forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen gir Heimevernet den dårligste karakteren av fem mulige. Rapporten viser også at kun ett av 249 Heimevern-områder defineres som beredskapsklart, skriver Klassekampen.

– Hæren og Heimevernet har blitt forsømt av denne regjeringen, sier Huitfeldt som viser til at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide varslet på vegne av Høyre før valget i 2013 "en massiv økning i landmilitær evne".

Den graderte rapporten som ble skrevet ved utgangen av 2016, viser også at Heimevernet mangler grunnleggende nødvendig materiell og forsyninger. Samtidig sliter forsvarsgrenen med å skaffe kompetent personell, og soldatene trener for lite.

Les også:  Joachim Rønneberg og Ragnar Ulstein: Dette er vårt siste rop! (for abonnenter)

Ytring: Ragnar Ulstein: Legg ikkje ned Heimevernet!

Heimevern på knekkpunktet

Dersom forsvarssjefens fagmilitære råd blir fulgt, vil Heimevernet stå igjen med 1.500 soldater til å forsvare landet mellom Nordmøre og Sognefjorden. Sjøheimevernet forsvinner helt.Ny bok om Rønneberg-familien:

Rønneberg-dynastiets vekst og fall: Var rikere enn banken

Bokstavene R & S er så vidt synlig i Rønnebergbuas marmor. Sporene etter Sunnmøres mektigste familiedynasti blir gradvis borte.