(Romsdals Budstikke) Helse Midt-styret sa enstemmig ja til å låne penger til trinn én av fasadeprosjektet ved Åse sjukehus.

Som kjent ble det i vinter 2016 oppdaget alvorlige skader på flere av fasadene ved Ålesund sjukehus. På særlig vest- og sør-fasadene var skadene av en slik art at noe må gjøres straks. Rådgivere har konkludert med at disse fasadene ikke kan repareres, men må skiftes ut. «Skadene er akselererende, og må gjennomføres nå», står det i sakspapirene til Helse Midt-styremøtet torsdag.

Bakgrunn: Vil be om kriselån for å fikse fasade og strøm i Ålesund

De akutte arbeidene er trinn én i fasaderehabiliteringen, mens de øvrige fasadene - trinn to og tre - kan komme senere, innen 2020 - 2021. Det er trinn én som er beregnet å koste 85 millioner kroner, mens alle trinnene til sammen anslås å koste 255 millioner.

Nødvendig Nå får Ålesund sjukehus 85 millioner kroner til de mest akutt nødvendige tiltakene på fasadene. Foto: STAALE WATTØ/Arkivfoto

Det er Helse Møre og Romsdal som skal koste fasadearbeidene i Ålesund. Men siden de ikke har penger, må de ta opp et regionalt lån hos Helse Midt-Norge. Og uansett skal Helse Midt behandle byggesaker som koster over 50 millioner kroner.

For første gang på lenge: Helse Møre og Romsdal gikk uten underskudd i oktober

- Øyeblikkelig hjelp

- Dette er en sak om øyeblikkelig hjelp, som vi bare må klare å håndtere, sa Helse Midt-direktør Stig A. Slørdahl til sitt styre.

I debatten rundt bordet var det ingen som kom med innvendinger til å bevilge lånet.

Men styremedlem Vigdis Harsvik spurte hvordan det kunne skje at man ikke hadde oppdaget skadene tidligere.

- Jeg går jo ut fra at man følger med som del av vanlig vedlikehold, sa hun.

Lars Magnussen i Helse Midt-Norge forklarte at skadene ble oppdaget i desember-januar 2016, og at full rapport ble klar nå. Fasadeplater på noen av veggene har blitt revet, og den eksponerte betongen er blitt påført en masse som hindrer vann i å trenge inn i bygget.

- Men den påførte massen har effekt i bare noen måneder, og den tida har gått ut nå, forklarte han.

Styremedlem Harsvik stemte som de andre for å gi lånet, men uttrykte denne bekymringen:

- Det utfordrer risikomatrisene våre når en sak av et sånt omfang kan komme dumpende slik.

Bekymret for østfasaden også

Styremedlem Ivar Østrem luftet at alle tre trinn helst burde tas i samme runde, fordi det vil spare «10-15 millioner kroner i riggutgifter». Han var blant annet bekymret for at østfasaden der folk går, er utsatt fra vindsug som kan få plater til å løsne.

Styreleder Ola H. Strand konkluderte at «Vi står der vi står, og noe må gjøres», og hadde hele styret med seg i den vurderingen.

Trinn to og tre i fasadeprosjektet må finansieres på ordinær møte - gjennom investeringsbudsjettet og langtidsbudsjettet i Helse Møre og Romsdal. Det skriver Stig A. Slørdahl i sakspapirene.

Denne saken stor først på trykk hos Romsdals Budstikke.