Ålesund kirkelige fellesråd har bevilget én million kroner til restaurering av orgelet i Borgundkirka. Disse pengene skal gå til nødvendig vedlikehold, inkludert rensing av det 37 år gamle instrumentet.

I tillegg jobber gode krefter for en ytterligere oppgradering av det mekaniske orgelet – slik at potensialet i det kan utnyttes bedre. Siden i fjor høst har en orgelkomité jobbet aktivt med prosjektet, blant annet med å samle inn 1,2 millioner kroner til formålet.

Organisten må ha assistent

I dag er organisten avhengig av hjelp av en assistent (registrant) for å holde spillet flytende i krevende partier. Dette til å styre mekanikken manuelt, slik at orgelet endrer klangfarge og styrkegrad.

Men det er utfordrende å måtte ha en «orgelassistent» på plass til enhver tid, ikke minst ved gudstjenester. Ønsket er at organisten på egen hånd skal kunne utnytte alle orgelets muligheter på en rask og god måte.

Dette kan i dag gjøres elektronisk via en datamaskin – noe som er vanlig på nyere orgler.

Andre eldre kirkeorgler har fått bygd inn et slikt hjelpemiddel man nå ønsker i Borgund.

Innsamlingsaksjon

– Borgund kyrkje er en mye benyttet kirke i mange sammenhenger. Oppgraderingen vil bety mye for det musikalske uttrykket under konserter og arrangementer, gudstjenester, begravelser og vielser, mener orgelkomiteen i Borgund.

Den ledes av Kristin Roald Bjørnøy, som også er medlem i soknerådet og nestleder i fellesrådet. Hun forteller at Borgund sokneråd har gitt 250.000 kroner til prosjektet.

– Nå er vi i gang med å utforme søknader om støtte fra andre, sier Bjørnøy.

ORGANIST Kjetil Kvangarsnes har ventet i 26 år på å få kunne utnytte orgelet til fulle til enhver tid, uten hjelp av en ekstra person. – Jeg tror vi klarer å samle inn nok penger, sier han. Foto: Lars Inge Skrede

Trolig vil det før sommeren bli inngått kontrakt om oppdraget med det danske firmaet som i sin tid installerte orgelet i Borgundkirka. Arbeidet vil da kunne utføres høsten 2019.

– Selve jobben vil ta en måneds tid. Det skal skje samtidig med at orgelet får en fullstendig støvrens, som altså fellesrådet har bevilget penger til, sier kantor i Borgund menighet, Kjetil Kvangarsnes.

Han har vært organist i Borgund kyrkje i 26 år.

– Vi har ventet lenge på denne oppgraderingen, sier han.

Ifølge Kvangarsnes var det ikke et feiltrinn at orgelet i utgangspunktet ble bygget slik at man må ha en person ekstra til å betjene det fullt ut.

– Dette var en trend fra midten av 1970-tallet og et stykke utover. Siden har det skjedd en veldig utvikling, sier han.

Kvangarsnes setter stor pris på at soknerådet og fellesrådet har bevilget penger til orgelet.

Nå håper komiteen at firma, institusjoner og privatpersoner også vil støtte opp om arbeidet.

– Det er stor velvilje i Ålesund til å ta vare på Borgund kyrkje og instrumentet. Og i komiteen er det svært engasjerte personer. Jeg tror vi skal få til dette, sier Kvangarsnes. Han omtaler kirkeorgelet i Borgund som et veldig godt instrument.

– Dersom vi får gjort det vi nå planlegger, så vil det holde i 100 år, sier han.

For en del år siden var det en tilsvarende orgelaksjon i Ålesund kirke. Det var imidlertid et mye større og mer kostbart prosjekt.