Onsdag kveld var de fem dykkere som hentet opp 20 spøkelsesteiner fra 20-25 meters dyp ved Godøya.

Assistanse fra havnevesenet

– Vi hadde allerede lokalisert teinene for en tid tilbake under ett av våre dykk ved Furkenholmen. Teinene hang i ei lang line og vi fikk festa dem til kroken på vaieren. Vi fikk alt opp i ett hiv, forteller Haagensen til Sunnmørsposten.

Dykkerne fikk assistanse av havnevesenets båt «MS Skansen» med skipper Per Bertil Farstad og matros Kjetil Brandal ombord.

Ikke risikofritt

– Slike operasjoner er aldri helt risikofrie. Spesielt ikke når det er stiv kuling slik tilfellet var onsdag kveld, sier Per Bertil Farstad.

Han forteller at Ålesund sportsdykkerklubb stilte med fem dykkere, to på overflaten og tre nede på bunn. På overflata lå det hele tiden ei oransje blåse som markerte hvor dykkerne befant seg.

ANIMASJONSSERIE: Se første episode av «Spøkelsesgarnet»

En av dykkerne gikk ned med krok og vaier som var festet til krana. Det ble signalisert med lykt når de kunne hive.

Drev i stiv kuling

Hele operasjonen tok cirka halvannen time. De tok ut fra Brosundet klokka 18.15 og dykket i 19.00 tida. Da var det ganske mørkt.

– Båten lå 20 meter fra land og drev til tider med en knop. Vi måtte koble ut vannjetene når vi brukte krana, og vi måtte koble fra når vi plukket opp dykkerne fra sjøen. Vi fikk hive ut tau så de fikk henge seg på. Det var kolsvart og dykkerne er ikke lett å se når kler seg i svart, forteller Farstad og Brandal.

– Det er viktig at dykkerne er erfarne og kommer raskt opp, tilføyer Haagensen.

Glad for initiativet

– Vi er glad for at dykkerklubben tar dette initiativet som strekker litt lenger enn den årlige oppryddingen i Brosundet. Når vi hadde mulighet til å stille med båt var det helt topp. Teinene blir sendt til Container Consult, opplyser havnekaptein Anders Bjørdal.

Deler ut millioner

Bakgrunnen for oppryddingen er at Norges dykkerforbund har fått ni millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB for nye ryddeundersøkelser de neste tre årene.

Ålesund sportsdykkerklubb er nå i full sving med å gjøre en innsats både for miljøet og for å skape bedre dykkerplasser i sitt nærmiljøområde.

Haagensen forteller at de i januar fant 12 teiner ved Tyskholmen som de sender inn rapport på.

Dykkerklubben får betalt per teine de plukker opp.

For dette har de kjøpt ryddeutstyr til klubbene og delt ut penger til aktivitet og utstyr.

Over 50 klubber meldte seg på og gjennomførte over 200 ryddeaksjoner i 2016 og 2017.

Noe av pengene har også gått til opprydding av spøkelsesredskap sammen med 400.000 kroner de fikk fra Plastreturs Miljøprosjekt til formålet.