– Det var, uten tvil, den villeste fisketuren jeg har vært på, forteller storfiskeren til Sunnmørsposten.

Det var ikke måte på til fangst for Daniel Andersen da han var på fisketur i Tomrefjorden på tirsdag. Med en fangst på fem langer, alle over 15 kilo, endte han til slutt opp med over 100 kilo fisk i båten.

– Det ble så mye fisk om bord i båten at jeg sto oppi all fisken, forteller han.

Og kronen på verket; ny personlig rekord med en lange på 35,1 kilo og 180 cm.

Tro på verdensrekord

Andersen er overbevist om at det ligger en potensiell verdensrekord og venter ute på dypet.

– Det er jeg overbevist om. Nå har jeg fått to over 30 kilo og flere over 20, så jeg tror definitivt det ligger enda større fisk der ute. Jeg må bare finne den, og treffe akkurat, forteller han.

Den nåværende verdensrekorden for lange ligger på 46,7 kilo. Den ble dratt opp av tyske Wolfgang Götz på Hitra i 2012.

Måtte veie den i garasjen

Det tok sin tid før Andersen fikk fisken opp til overflaten.

– Det tok vel rundt ti minutter å få dradd den opp fra 200 meters dyp. Det gikk også veldig i rykk og napp, der jeg dro den litt opp, så dro fisken nedover igjen, men jeg fikk den opp til slutt, sier han.

Å få fisken om bord i båten skulle heller ikke vise seg å være så lett.

– Den hadde klart å snurre seg rundt i snøret, så jeg måtte sette sikringskroken i halen på den i stedet for i kjeften, forteller han videre.

Et annet problem var at fisken var for stor for vekta om bord i båten.

– Jeg fikk veid den til 34 kilo på vekta jeg har i båten, men det var fortsatt mye av fisken som ikke kom oppå. Derfor måtte jeg skynde meg hjem og få veid den på en storviltvekt vi har i garasjen. Jeg er artsfisker, så da er det viktig å få veid fisken så fort som mulig for å få korrekt vekt. Hvis jeg lar den ligge for lenge vil den miste en del av vekta.

Artsfiske

Andersen driver med artsfiske. Dette er en form for fisking der målet er å fange størst mulig eksemplar av de fiskbare artene langs norskekysten. En viktig del av dette er at kroken må sitte i kjeften på fisken, så fisking med garn går ikke.

Ifølge Fiskeavisen er det som regel «catch and release»-metoden, at man fanger fisken for så å slippe den uti igjen etter den er veid, som brukes, men siden mange av artene er god mat, havner mye av fisken på middagsbordet også.

Andersen forteller at han ble interessert i artsfiske etter å ha fått tilsendt en «forundringspakke» med kroker fra en fyr på internett.

– Jeg spurte han hva det var jeg hadde fått for noe, og han svarte «du skal begynne med artsfiske». Deretter satt han meg i kontakt med noen på samme alder som drev med det samme, og jeg ble hekta med en gang, forteller han.

Han er også én av fem juniorer i Norge som har fanget over hundre arter før fylte 18 år.

– Jeg hadde håpet på å få fanget 109 arter, og dermed bli én av to, men siden jeg har bursdag på søndag ser det litt mørkt ut, ler han.

Det fins flere hundre fiskearter langs norskekysten. Andersen forteller at med litt flaks kan man kunne klare å fange 150 av dem i løpet av et liv.

– Rekorden for antall arter fanget av én person er på 136, så det er mange flere å fange der ute, forteller han.

Ikke alle fiskeslag er lov å fiske, men noen av dem er ikke til å unngå.

– Pigghå er umulig å ikke få på kroken siden det er så mange av dem. Av arter jeg ikke har fått ennå sitter gråhaien høyt.

Fiskeavisen omtalte fiskehistorien først.

Til sammen veier alle fiskene på bildet over 100 kilo, og ingen av dem er under 15 kilo. Foto: Hans-Petter Nakken Langstein