Fortsatt betydelig skredfare på Sunnmøre:

– Tenk tur heller enn topptur

«Det krever mye kunnskap om skred for å bevege seg trygt i bratt terreng. Det oppfordres til konservative vegvalg», skriver varsom.no.
 

Fjellet Risenosa er 1.563 meter høgt og ligg sør for Øye i Ørsta kommune.

Nyheter

Tirsdag kveld gikk et snøras sør for området Risenosa. To personer befant seg i rasområdet og ble hentet ut av redningsmannskap i helikopter. Leder for skredgruppa i Volda og Ørsta Røde Kors, Ronny Færøy var en av dem som rykket ut.


Snøras i Ørsta - to personer sett i området

Politiet i Møre og Romsdal melder at det har gått et snøras sør for området Risenosa.

 

– Da jeg ankom var allerede de to personene fraktet ned med helikopter. Jeg møtte dem i området Viddal, forteller han. Færøy beskriver de to skiløperne som preget av hendelsen.

– Det var nok preget av hendelsen ja. Jeg tror nok de tar noen ekstra forholdsregler til neste fjelltur.

En tatt av skredet

regobs.no ble hendelsen rapportert inn av Volda og Røde Kors. Ifølge nettsiden ble en av de to skiløperne tatt av skredet og ført ca. 20 meter nedover. Den andre personen stod så høyt oppe at han ikke ble tatt. Personen som ble tatt av skredet var delvis begravd, men kom seg ut selv. Begge kom uskadd fra hendelsen.


Flere skred observert:

Skiløpere skal ha utløst skred ved Fingeren – betydelig skredfare også de neste dagene

Mandag gikk et flakskred ved skaret under Fingeren. – Gå gjerne på tur, men finn slake, fine turer, er rådet fra Røde Kors sin fagleder for skred.

 

Ekstra beredskap

Ifølge varsom.no er skredfaren fortsatt betydelig på Sunnmøre, både onsdag og torsdag.

«Under den nye snøen finnes det mange steder vedvarende svakt lag av kantkorn med god evne til bruddforplantning. De siste dagene har det gått mange skred på dette laget», heter det på nettsiden.

Færøy opplyser at de har satt inn ekstra beredskap framover.

– Vi har satt inn ekstra beredskap i skredgruppa. Vi er mer på vakt og følger med hele tiden, i tillegg til at vi har alt vi trenger av utstyr lett tilgjengelig. Vi er mer forberedt rett og slett, sier han. Siden forholdene er så vanskelige å forutse nå oppfordrer han folk til å tenke annerledes.

– Slik som været er nå må man jo ut å gå på ski. Men jeg oppfordrer folk til å tenke litt annerledes. Man kan få like stort utbytte av å gå «tur» heller enn «topptur». I den grad en ikke er i stand til å vurdere forholdene anbefaler vi å unngå skredterreng.

Større enn raset ved Hornindalsvatnet

Søndag forrige uke gikk det også snøras ved Hornindalsvatnet. Raset gikk helt ned og over vegen, noe som forårsaket at vegen måtte stenges i en periode. Også der var Færøy.

– Det er klart det ser stort ut når det går over vegen på denne måten, men raset som gikk i går hadde betydelig større utstrekning, sier han.


Snøskred stengjer E39

Eit stort snøskred har gått ved Skrede langs Hornindalsvatnet. Ingen skal være tatt av raset, og vegen vert stengd heile søndag, melder politiet.