Ryddedugnad over hele landet- send inn dine bilder

Vil ha krabber – ikke plast

Barna i Borgund menighetsbarnehage i Ålesund er flinke til å rydde i nærområdet. Nå skal resten av landet være like flinke.

Rydding: Barna i Borgund menighetsbarnehage tar et ekstra tak med rydding torsdag. Fra venstre Isak, August, Magnus, Benjamin og Matias. Til høgre pedagogisk leder Kristin Bjørdal. 

Finner i fjøra: Rebekka Kolvik, daglig leder Borgund dyreklubb inviterer til ryddedugnad i Borgundgavlen torsdag kveld. 

Nyheter

Send inn dine bilder fra plastryddinga til plast@smp.no

Onsdag tumlet de lystig rund i fjøra like nedenfor barnehagen, som ligger idyllisk til like ved Borgund kirke. I dette naturskjønne nærområdet finner de både krabber og gleden av å være ute. Men de finner også søppel.


Plastforurensing i havet:

Se animasjonsserien «Spøkelsesgarnet»

Animasjonsfilmen «Spøkelsesgarnet» er laget av selskapet Aninaut i regi av Sunnmørsposten.Se andre episode av «Spøkelsesgarnet»

EPISODE 2

I episode 2 legger fisken Sofie ut på leiting etter det sagnomsuste Spøkelsesgarnet. Finnes det, og hva er det egentlig?Se siste episode av «Spøkelsesgarnet»

EPISODE 3

Hvordan går det med fisken Sofie? Her er siste episode av «Spøkelsesgarnet».

 

Ekstra innsats

– Vi bruker å ha vår egen årlige storaksjon der vi rydder nærområdet, sier pedagogisk leder Kristin Bjørdal. Torsdag, gjør de en ekstra innsats og blir med på den storstilte ryddedugnaden som går over hele landet.


Leiar 30. april:

«Ingen kan fjerne alt søppel, men alle kan fjerne litt»

Plastforsøpling er eit enormt globalt problem, og framtidsutsiktene er katastrofale dersom vi ikkje klarer å snu utviklinga. Heldigvis er det eit problem vi alle kan bidra til å løyse.Kommunen har mottatt flere klager på plastforurensning i området ved Bingsa:

Blåser rett ut i naturen igjen

 

NRK, Sunnmørsposten og en rekke andre aviser inviterer til stordugnad med mottoet «Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt» Ryddedugnaden blir arrangert i samarbeid med Hold Norge Rent og Strandryddeveka.

Nærområdet

På nettsida til Hold Norge Rent kan ryddevillige gå inn på et interaktivt kart og finne en ryddeaksjon i nærområdet sitt. Eller de kan opprette en aksjon. Her finner en ryddeaksjoner for torsdag, for hele uka og spesielt for lørdag 5. mai som er den offisielle strandryddedagen. Det er viktig å kontakte renovasjonsselskapet for dem som starter aksjoner, slik at søppelet blir tatt godt hånd om.


Merkar stort engasjement for strandrydding:

Må registrere rydding viss avfall skal bli henta

Mange vil vere med og rydde strender for plast og anna avfall, men det nyttar ikkje berre å sette frå seg sekkar og tru at nokon kjem og hentar bosset.

 

Mange titalls ryddearrangement var opprettet for Sunnmøre da Sunnmørsposten sjekket onsdag formiddag. Grendelag, vennegrupper, Rotary-klubber, skoler, barnehager og mange flere hadde opprettet ryddearrangement i sitt nærmiljø. NRK Møre og Romsdal får en sentral rolle i aksjonen i dag, og skal ha riksdekkende sending fra Skodje, med innslag fra hele landet.


Samla inn 203 sekker med plast – på seks dager

Solid innsats fra Emblems J10-lag i fotball under Plastdugnaden 2018.

 

Dyrevenner rydder

En av organisasjonene som har opprettet et ryddearrangement er Borgund dyreklubb, nærmeste nabo til barnehagen lenger vest.

– Vi kommer til å rydde mellom klokka 17 og 20 torsdag, sier daglig leder Rebekka Kolvik. Hun oppfordrer folk til å ta med hansker. Målet er å rydde mest mulig. Tidligere på dag er en gruppe fra voksenopplæringen i Ålesund i sving i området.

På vegen opp fra fjøra finner vi plastbiter fra gravlykter. Borgund kirke ligger litt lenger opp i bakken.

– Slikt finner vi mye av. Folk burde heller bruke lykter av glass, mener Kolvik.


Plastsjokk for hyttebyggar på Fjellsetra

Då Ove Bjerkan skulle rydde saman plast etter at hytta hans var kome opp, fekk han nærast sjokk: 18 sekkar med plast.

 

Det nytter

– Plastforsøpling er et av våre største miljøproblem. For Sunnmørsposten er det viktig å sette søkelys på problemet og formidle innsatsen som blir gjort for å rydde opp, sier ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg. Hun oppfordrer folk til å dele innsatsen og inspirere hverandre med emneknaggen #smpplast eller på e-post plast@smp.no.

Sunnmørsposten har satt søkelys på plastforsøpling i flere artikler, og også gjennom animasjonsfilmen «Spøkelsesgarnet», som er produsert av animasjonsselskapet Aninaut, med støtte fra Fritt Ord.


Plastforurensing:

Undersøkelse om mikroplast bekymrer miljødirektør

90 prosent av plastbiter i havet havner på sjøbunnen, ifølge en fersk studie. Miljødirektoratets Ellen Hambro er skremt av tallene.