Bobehandlingen i fire selskaper knyttet til Restaurantdrift Ålesund, ble nylig innstilt fordi det ikke var midler til å dekke videre arbeid. Det er en del av Ålesunds glade utelivshistorie som med det får en heller trist avslutning.

Bostyrer Christian Garman er kritisk til at eierne ikke har gått til skifteretten tidligere – og mener flere datterselskaper burde vært slått konkurs for flere år siden.

Garmann ber derfor om at det gis konkurskarantene til ledelsen i selskapet.

– Etter bostyrers mening har regnskapene over lang tid vært villedende på grunn av manglende tapsføringer og nedskrivninger. Situasjonen i selskapet har reelt vært mye verre enn det regnskapene viser, skriver advokaten i sin beretning om morselskapet Restaurantdrift Ålesund til Sunnmøre tingrett.

Fem selskaper over ende

Det var i mars det ble åpnet konkurs i følgende fem selskaper: Restaurantdrift Ålesund AS, Mølla Public AS, Keiseren Pub AS, Vakt & Rent AS, R.D. Utvikling AS.

Siden starten av 1990-tallet har eierne Arnt Inge Bratseth eller Helge Johansen vært betydelige aktører i utelivsbransjen i Ålesund. Restaurantdrift Ålesund har vært morselskap til flere av de andre selskapene.

Flere lovbrudd

Bostyreren mener at egenkapitalen i morselskapet har vært negativ siden minst 2014. Selskapene har hatt mye intern gjeld, og verdien av aksjer og fordringer mot datterselskapene har vært overvurdert, mener bostyreren. «De fleste datterselskapene har i flere år vært insolvente», heter det i rapporten.

Bostyreren mener at «lang tids drift for kreditors regning og mangelfull regnskapsføring» gjør at det er begått brudd oppbudsplikten og aksjeloven.

I rapporten trekker bostyreren fram flere kritiske merknader fra revisorer, blant annet en kommentar som stammer fra regnskapsåret 2013. Her påpekes det at aksjer i datterselskaper er oppført i regnskapet med en verdi på 3,4 millioner kroner. Samtidig ble disse selskapene drevet med underskudd og tapt egenkapital.

Bostyrer Garmann påpeker samtidig at han mener revisor burde trukket seg og vil vurdere å melde saka til Finanstilsynet. Det er opp til politiet å vurdere om saka blir etterforsket.

Åtte mistet jobben på Mølla

De siste årene har det vært lite drift i selskapene – Keiseren Pub AS som isolert sett gikk godt, sto tidligere for drifta av puben i Keiser Wilhelmsgate. Her driver i dag nye eiere.

Ved Mølla i Kirkegata mistet imidlertid åtte ansatte jobbene sine da det tradisjonsrike utestedet stengte dørene. Også her skal nye eiere være i ferd med å forberede ny drift.

Lite ekstern gjeld

Det er mye intern gjeld mellom selskapene i konkursene tingretten nå har behandlet, men lite gjeld til andre kreditorer. Blant annet ble salget av Keiseren Pub brukt til å gjøre opp med huseierne til Brajo og Sjøhuset og betale bankgjeld. Leverandørgjelden ble også redusert med 1,7 millioner kroner. I tillegg til eierne selv, er skattemyndighetene og Ringnes de største taperne i kroner og øre, ifølge advokaten.

Advokaten er bostyrer for alle fem selskapene. I tillegg er han bostyrer for ytterligere to selskap med samme eiere, Sjøhuset Ålesund AS og Brajo AS. I disse to selskapene samt Mølla Public AS er ikke konkursbehandlingen ferdig.

Vil ikke kommentere

Det har vært flere generasjoner eiere i lokalene siden Peppermøllen åpnet i 1971. Dette bildet sto på trykk i Sunnmørsposten dagen etter åpningen med teksten: «Dette bildet skulle være typisk for Peppermøllens særpregede stil». Foto: Sunnmørsposten