Dømt for uaktsomt drap etter Tyskholmen-ulykka

En mann i 40-åra er dømt til fengsel i 75 dager og oppreisningserstatning på til sammen 375.000 kroner etter båtulykka i Ålesund.

Traff Holmen: Blå merker av bunnsmøring viser at båten gikk rett på selve Tyskholmen. Holmen ligger i Borgundfjorden i Ålesund. ARKIVFOTO: STAALE WATTØ  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Det var 22. oktober i fjor at Ronny Røbekk omkom i Tyskholmen-ulykka.

Tre personer bestemte seg for å ta en båttur fra Vegsund til Ålesund da de kolliderte med Tyskholmen, slik at Røbekk ble kastet i sjøen. Den siktede båtføreren og en passasjer til som var om bord i båten da ulykka skjedde, overlevde.

Den siktede båtføreren ga en uforbeholden tilståelse i retten. Ifølge tiltalen kjørte han båten med for høy hastighet etter forholdene, uten å være tilstrekkelig oppmerksom.


Politiet må dempe støy fra samband for å høre nødsamtaler:

Støy kan forstyrre politiet under nødanrop

Når operasjonssentralen tar imot og lytter til nødanrop, får operatørene samtidig inn lyd fra sambandet på øret.


Holdt minst 24 knop i mørket

Det har vært skjerpende for straffen at siktede hadde to passasjerer i i båten og at han holdt en hastighet på minst 24 knop (minst 44 km/t) til tross for at det var mørkt, i kombinasjon med at han i minst 10 sekunder unnlot å holde oversikt over om det dukket opp hindringer i fartsretningen, heter det i dommen.

– Det er også et skjerpende moment at siktede er skipsfører av yrke, med god kjennskap til aktsomhetsregler ved føring av båt.


Erkjenner straffskyld etter Tyskholmen-ulykka

En person omkom i ulykka på Tyskholmen i oktober i fjor. Nå har båtføreren, en mann i 40-årene, erkjent straffskyld etter tiltalen for uaktsomt drap.


Ulykka skjedde ved midnatt, men det ble ikke satt i gang redningsaksjon før morgenen etter. Da ble Røbekk funnet omkommet, mens de to andre befant seg på land.

Annbjørg Jarnes fra Sula ringte politiet klokka 00.23 ulykkesnatta og fortalte at det var hørt motordur og et smell. Politiet har i ettertid tatt kritikk for at de ikke aksjonerte etter nødanropet.

Spesialenheten for politisaker har henlagt saka etter intet straffbart forhold. De mente politioperatøren brøt tjenesteplikten ved ikke ha fått med seg all informasjon fra melder, men at dette bruddet ikke var grovt.Tilståelsesrabatt

Sunnmøre tingrett kan ikke legge til grunn at siktede var beruset da ulykka skjedde.

– Retten mener at det bør gis et fradrag for tilståelse opp mot 40 prosent. Det idømmes etter dette en ubetinget fengselsstraff på 75 dager, ifølge dommen.

Båtsjåføren må også betale 125.000 i oppresningserstatning til hver av tre etterlatte, og får førerforbud for fritidsbåt i ett år. Han må også avlegge full ny førerprøve etter småbåtloven.


Ronny Røbekk omkom i ulykka – nå er saka mot politiet henlagt:

– Det er jo straffbart å unnlate å hjelpe folk i nød

Faren til avdøde Ronny Røbekk reagerer på at saka mot politiet henlegges, og ikke får konsekvenser for de involverte i politiet.Spesialenheten for politisaker henlegger sak mot Møre og Romsdal politidistrikts operasjonssentral:

– Brudd på tjenesteplikt

Spesialenheten mener operatøren som var på vakt da båtulykken ved Tyskholmen først ble meldt, brøt sin tjenesteplikt som operatør. Men bruddet er ikke grovt, følge Spesialenheten som henlegger saken.Ålesund:

Båtfører i Tyskholmen-ulykka tiltalt for uaktsomt drap

En person omkom i ulykka på Tyskholmen i oktober i fjor. Nå er båtfører tiltalt for uaktsomt drap.

 
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter