Lørdag hadde Konstansa Osvik møtt opp på Sommerfesten på Giske sammen med en venninne for å få med seg Sondre Justad. Konsertopplevelsen ble imidlertid ødelagt da det oppstod en uenighet mellom Konstansa, som sitter i rullestol, og en vekter.

– Tidligere på kvelden var det en vekter som spurte om jeg heller ville stå fremme foran gjerdet sammen med dem, noe jeg ikke ville. Jeg ville stå med venninnen min og konsertopplevelsen blir mye bedre av å være ute i publikum, forteller Konstansa, som sier at vekteren slo seg til ro med det.

Senere på kvelden stod hun fortsatt ute blant publikum, men nå mer midt foran scenen. Noen sanger uti Justad-konserten kom den samme vekteren tilbake til Konstansa.

– Han gav meg beskjed om at jeg ikke lenger kunne stå her. Jeg spurte hvorfor og han svarte at jeg utgjorde en fare for både meg selv og andre om jeg ikke flyttet meg, sier hun til Sunnmørsposten.

Da Konstansa nektet å flytte seg ble det en opphetet diskusjon mellom henne og vakten.

Ifølge Konstansa gikk vakten, som skal ha vært tydelig irritert, til slutt og hentet en annen vakt, som deretter henvendte seg til venninnen hennes og sa at enten trillet hun Konstansa bort, eller så gjorde han det.

Konstansa og venninnen forlot festivalen kort tid etter det.

– Jeg mener dette er diskriminering. Publikum var rolig og omsorgsfulle og det var ingen farlig situasjon, hverken for meg eller andre, sier hun og gjør det klart at hun ikke kommer tilbake til Sommerfesten igjen.

– Nei, nå boikotter jeg festivalen. Dette er ikke greit.

Sikkerhetsmessige grunner

Sikkerhetsselskapet PSS Securitas, som stod for vakthold under festivalen, har en annen vurdering av situasjonen.

– Vi hadde en plan om konserten som til Sondre Justad som inneholdt start av konsert på knaus ved Eventhall, bruk av stige midt i publikum og stagediving fra scene. Når vår leder så at denne jenta i rullestol var helt fremme med scenebarrikadene (da Sondre stod på knausen og spilte, publikum var snudd 180 grader mot ham), tok han kontakt med henne og sa at hun ikke kunne stå der av sikkerhetsmessige grunner.

Ute blant publikum: Sondre Justad bæres av publikum tilbake til scena etter showet på stigen. Vakten mener det var riktig å be Myren fjerne seg. Foto: Sindre Halkjelsvik

– Beklagelig, men riktig

Det skriver sikkerhetsleder for festivalen, Christian Myren i en e-post mandag.

Han mener det er en beklagelig situasjon, men står fast på at det sikkerhetsmessig var en helt riktig avgjørelse.

– Hun ble invitert med inn i scenegraven med vakten, noe hun ikke ønsket. Hun ble deretter fortalt at hun kunne oppholde seg til venstre/høyre side av publikumsmassen, noe hun heller ikke ønsket. Myren legger også til at det stod mye publikum rundt henne som var enige i avgjørelsen.

– Rart å bruke det som unnskyldning

Konstansa på sin side er ikke enig i dette.

– Jeg synes det er rart at de bruker det som unnskyldning. For det første forklarte de ikke til meg hvorfor jeg ikke fikk stå der. De sa bare at jeg måtte flytte meg. For det andre er jeg ikke enig i vurderingen om at det kunne bli farlig. Jeg var fortsatt der da Sondre Justad gikk ned i publikum, og det var langt fra kaos, forteller hun.

Ville prate med henne

Det hører med til historien at Myren prøvde å komme i kontakt med Konstansa da han hørte om episoden.

– Jeg sa ifra til vektere som var plassert både i krysset og rundkjøringen at jeg ville prate med henne, men da hadde hun allerede forlatt området, sier Myren, som understreker at det ikke var snakk om diskriminering.

– Det er ikke et tilfelle av diskriminering om dette gjelder alle gjestene på Sommerfesten. Hadde denne bestemmelsen kun dreid seg om henne er det naturligvis diskriminering - men dette gjelder da samtlige.

Trekkplaster: Sondre Justad var et stort trekkplaster på Sommerfesten, som siste artist ut. Foto: Erika Tirén

– Dumt at hun opplevde det slik

Festivalarrangør Ante Giskeødegård sier til Sunnmørsposten at det er dumt at hun opplevde det slik. Han fester imidlertid lit til PSS sin forklaring av situasjonen.

– Generelt skal alle ha det bra. Også folk i rullestol. Men når det gjelder denne situasjonen mener jeg PSS har gjort grundig rede for sin avgjørelse, sier han.