Men tre kaninunger skal allerede ha blitt skutt.

Mattilsynet har ønsket at kaninjakta startes opp så fort som mulig, altså utenom ordinær jakt for å få avlivet helst alle forvillede kaniner innen vinteren 2018.

Men denne utskytinga er satt på vent, både fordi nødvendige tillatelser må innhentes, og fordi det ikke vil skje noe fra kommunens side, før folk er tilbake fra sommerferie.

Verneområde

Mattilsynet har varslet grunneier om at all kaninjakt utenom ordinær jakt, må avsluttes, og Giske kommune har bedt grunneier ta kontakt med Fylkesmannen i Møre og Romsdal for råd og for å inngå nødvendige avtaler for den delen av eiendommen som ligger innenfor et fuglefredningsområde på Vigra.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om kanin-saka på Vigra.

To kaniner, ei hoe og en hann, har blitt dumpet/satt ut, men overlevde vinteren og fikk fem unger.

Mattilsynet vil ha villkaninene avlivet, men skal dyra skytes utenom jaktsesong, må en søke Miljødirektoratet om dispensasjon fra jaktsesongen.

Og fordi eiendommen delvis ligger innenfor et fuglefredningsområde, må det søkes Fylkesmannen om dispensasjon fra verneforskriften for fjerning av fremmede arter. Gyldig jaktlisens og nødvendig bruk av ammunisjon og skytevåpen, må også avklares med politiet.

Dette går fram av et orienteringsbrev om kanin-saka som Giske kommune har sendt Miljødirektoratet, Mattilsynet Midt-Norge og Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Kaniner flere steder?

Ifølge opplysninger i et notat som er vedlagt orienteringssaken som kommunen sendte 3. juli, og som er publisert hos Miljødirektoratet 13. juli, skal det være observert ville kaniner ikke bare på Vigra, men også på Giske og Godøya. Om dette er tilfelle i dag, kan kommunen verken bekrefte eller avkrefte overfor Sunnmørsposten.

Mattilsynet vurderer kanin-dumpe-saka på Vigra til å være en miljøsak, og har meldt saka til politiet.

– Imot vilkårlig kaninjakt

Det går også fram at kommunen ikke ønsker at kaninjakt skal skje av vilkårlige og private jegere, selv om de er kompetente.

– Dette skal organiseres av kommunen: Utskyting av kaniner skal skje ved hjelp av ettersøksfolk som har avtale med kommunen, heter det i brevet.

Utskyting av kaniner

Sunnmørsposten har vært i kontakt med næringssjef Henrik Wang i Giske kommune. Han har ferie, og henviser Sunnmørsposten til avdelingsingeniør Angelica Talley.

– Vi organiserer internt hvem som tar seg av jakta, men det er grunneier som må søke de nødvendige tillatelser før utskyting av kaniner kan starte opp, sier hun.

Sunnmørsposten har også vært i kontakt med grunneier. Han ønsker ikke å uttale seg om saka.

Da Sunnmørsposten var i kontakt med fylkesmannens miljøvernavdeling tirsdag, hadde de foreløpig ikke mottatt søknad om dispensasjon fra verneforskriften.