Viser fram nytt testsenter for statsministeren

Statsminister Erna Solberg er mandag på et kort besøk i Ålesund for å møte næringslivet og se det nye katapultsenteret.

Erna Solberg er mandag i Ålesund. Her fra besøket på ÅKP Blue Innovation Center.  Foto: Marius Simensen

Nyheter

Først på programmet var et besøk på ÅKP Blue Innovation Center, som har fått status som et nasjonalt katapultsenter.


Statusoppdrag for Ålesund Kunnskapspark

Får status som nasjonal katapult

ÅKP Blue Innovation Arena i Ålesund blir ett av tre norske nasjonale sentre som får i oppdrag å gjøre teknologi fra havnæringene tilgjengelig for flere bransjer.


Senteret er et av fem i Norge som er tatt opp i den nasjonale katapultsatsingen, noe som betyr at de i første omgang får 20 millioner kroner i året for å bygge opp et digitalt testsenter for den maritime næringa.

- Det at de får status som katapultsenter er en honnør til forsknings- og industrimiljøet her. For man får jo denne statusen i konkurranse med andre. Og den er ikke bestemt politisk lokalisert, den er en vurdering av at man har den høyeste kompetansen til å få den, sier Solberg til Sunnmørsposten.

- Dette har både å gjøre med skolen og hele senteret her. Det har også å gjøre med næringslivet og stammen rundt. Og det tette samarbeidet som er mellom næringsliv og forskning og skolemiljøet. Det er ganske unikt hvor tett det er her, fortsetter hun.

Virtuelle tester

Men hva er egentlig en katapult? Et enklere ord er nok et test- og demonstrasjonssenter, forklarer Per Erik Dalen ved ÅKP.
Kort fortalt er hensikten å lage digitale versjoner - digitale tvillinger eller virtuelle prototyper - som gjør at man kan teste utstyret virtuelt, utvikle og forbedre før man faktisk bygger i den fysiske verdenen.
- Som katapultsenter er vi helt i oppstarten, men vi begynte å tenke i disse baner allerede i 2014. Da var det bare innen romfart og fly man holdt på med dette, sier Dalen.

Nå er altså målet å få inn maritime bedrifter fra hele landet. Og allerede er flere bedrifter i gang.

Neste besøk på programmet for Solberg er et møte med NHO Møre og Romsdal, som har invitert lederne i sine medlemsbedrifter til møtet med statsministeren.