Det må legges en plan for avvikling av Helseplattformen, mener Den norske legeforening. For ei uke siden skrev de et bekymringsbrev til Helse Midt-Norge om det omdiskuterte journalsystemet.

Nå har Sylvi Listhaug (Frp) på Mørebenken sendt et skriftlig spørsmål til helseministeren. Egentlig er det vel tre spørsmål som er formulert i ett.

– Mener statsråden det er forsvarlig å fortsette innføringen av Helseplattformen, hva skal til for at det foreligger mislighold og vil statsråden ta initiativ til å be Helse Midt-Norge vurdere å heve avtalen?

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Annika Byrde / NTB

Fredag skal Kjerkol ha møte med Helse Midt-Norge. Dette er et foretaksmøte, som er den eneste arenaen hvor statsråden kan utøve eierstyring overfor helseforetakene. Helseplattformen skal være eneste sak i møtet. Ny frist for å rette kritiske feil i journalsystemet er satt til 30. oktober.

I begrunnelsen for spørsmålet til statsråden skriver Listhaug blant anna dette:

– Snart ett år etter innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital sliter universitetssykehuset fremdeles med redusert pasientsikkerhet, nedsatt effektivitet, manglende styringsdata, ukjente ekstrakostnader og dårlig arbeidsmiljø for de ansatte. Status er altså at Helseplattformen setter pasienter i fare, og svekker sykehusøkonomien.

– En rekke undersøkelser og tilsyn fra flere myndigheter er igangsatt, men det er usikkert om og når problemene blir løst, skriver Listhaug videre.

Hun viser til Tidsskrift for Den norske legeforening, der det settes spørsmålstegn ved om fortsatt bruk og implementering av Helseplattformen er etisk forsvarlig. Hun viser også til erfaringer fra Finland med samme leverandør av journalsystem.

Statens standardavtaler som brukes til offentlige IT-anskaffelser sier følgende: «Det foreligger mislighold fra leverandørens side hvis ytelsen ikke er i samsvar med de funksjoner, krav og frister som er avtalt.» Både helseforetak og den enkelte kommune kan hver for seg eller sammen be om heving av kontrakten, avslutter Listhaug.