- Vi har presentert et forslag til det vi mener er en grei totalpakke under de rådende forholda. Vi har avtale med alle banker, og vi vil ha et møte med obligasjonseierne. Dersom de ikke går med på planen, har vi ikke noen totalpakke, sier konsernsjef Njål Sævik i Havila Shipping til smp.no.

Har god tro

Havila Shipping har laget en finansieringsplan for de neste tre årene, og Njål Sævik har god tro på at den blir realisert.

- Markedet kommer igjen, spørsmålet er når, sier Sævik til smp.no.

Får ikke renteinntekter

Offshoreanalytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets sier til smp.no at forslaget til refinansiering løser problemet for Havila de neste årene, men det gjenstår å se om obligasjonseierne går med på planen. Ifølge forslaget fra Havila vil de usikrede obligasjonseierne ikke få betalt renter gjennom minst 2018. 20. januar skal det være møte mellom Havila og obligasjonseierne. Der vil det trolig bli avklart om de godtar løsningen. Et obligasjonslån på 502 millioner kroner forfaller 30. august i år. Havila har kalt inn til generalforsamling 26. januar.

Usikrede obligasjoner

- Vanligvis pleier selskaper å kontakte de største obligasjonseierne på forhånd før man kommer med slike forslag, men det har ikke selskapet gjort i dette tilfellet, sier Pedersen.

Konsernsjef Njål Sævik i Havila Shipping sier til TDN Finans at selskapet ikke har fått noen indikasjoner fra obligasjonseierne om de ønsker å akseptere restruktureringsforslaget.

Ikke snakket med obligasjonseiere

- Vi har ikke snakket med obligasjonseiere eller fått indikasjoner fra dem på forhånd. Vi mener vi lager en løsning som, med de forbehold som ligger der, vil få tilslutning fra obligasjonseierne, sier Sævik til TDN Finans.

Han registrerer at Havila er «første selskapet i sektoren» som kommer med en totalløsning både selskapet og sektoren står overfor.

Trenger egenkapital

Kristoffer Pedersen i Nordea Markets mener obligasjonseierne kan avgjøre denne restruktureringen.

- Hvor stor er muligheten for at man lykkes?

- Det er vanskelig å si, det avhenger av at man klarer å hente inn 200 millioner i egenkapital, Sævik har kun garantert 102 millioner. Dog er det ikke utenkelig at Sævik familien kan øke sin eierandel, slik man så da Siem Offshore utsatte låneforfall og hentet egenkapital. Eierne gikk da inn med en større andel. Den løsningen Siem valgte var mer kreditorvennlig, mener analytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets.

Følg Sunnmørsposten jobb og næringsliv på Facebook!

Offshoreanalytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets mener obligasjonseiere kommer dårlig ut i forslaget til finansieringsplan for Havila.