Statens vegvesen har tidligere sagt til Sunnmørsposten at de ønsker å innføre gjennomsnittsmåling i Ålesundtunnelene. NRK Dagsrevyen bekrefter nå at Vegvesenet har sendt søknad om snittmåling i Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen.

Men Samferdselsdepartementet sier inntil videre nei til gjennomsnittsnittmåling på flere vegstrekninger enn i dag.

Føler seg tryggere

– Ålesundstunnelene vil være et sted der vi ønsker at det blir brukt slik måling, sa Ruth Myklebust, koordinatoransvarlig for automatisk trafikkontroll, til Sunnmørsposten i 2012.

– Vi ser etter renoveringa av tunnelene at farta har gått opp. Folk føler seg tryggere. I tillegg har trafikkmengda økt, sa Myklebust.

Men Regjeringa er skeptisk til å la alle bilister bli registrert og fotografert, ikke bare de som kjører for fort.

– Dette handler også om personvern, og er en større greie enn trafikksikkerhet, sier statssekretær Bård Hoksrud (Frp) til NRK.

Nå vil opposisjonen ta saka opp i Stortinget.

Færre ulykker

Tallet på ulykker med personskader blir redusert med 22 prosent på strekninger med snittmåling. Det viser ei evaluering som Transportøkonomisk institutt har gjennomført.

Reduksjonen i tallet på drepte og hardt skadde er usikker. Her er tallgrunnlaget fortsatt for lite til å trekke sikre konklusjoner.

Kenguru-kjøring

Ordinære fotobokser måler farten bare på ett punkt. I undersøkelser oppgir de fleste at de noen ganger bremser ned foran slike ordinære fotobokser og gasser på igjen etterpå. På landsbasis er det bare 15 prosent som oppgir at de aldri bremser ned, viser en undersøkelse gjennomført av forsikringsselskapet Gjensidige.

Derfor er gjennomsnittsmåling innført noen steder, hittil på 23 strekninger i Norge. I 2013 ble strekningsmåling innført i Lærdalstunnelen, verdens lengste vegtunnel.

Blinker svakt

Det blir tatt bilde av alle biler som kjører inn i tunnelen, og kameraet blinker svakt. Det samme vil bilistene oppleve ved passering av det andre kameraet. Dersom du ikke har kjørt for fort, er regelen at bildet skal bli sletta med en gang.

Dersom du har kjørt for fort, vil det derimot blinke et tydelig varsellys om at bildet blir lagra.