Det melder NRK Møre og Romsdal.

De tre babyene ble fødte ved årsskiftet 2019/2020 og døde under dramatiske omstendigheter på fødeavdelingene, heter det.

Et av dødsfallene skjedde i Ålesund, mens de to andre skjedde i henholdsvis Molde og Kristiansund.

Helseforetaket får kritikk for alle tre sakene. Ifølge NRK ønsker ikke foreldra til barnet som ble født på Ålesund sjukehus å si noe om fødselen i 2019 eller konklusjonen til Statsforvalteren, og ønsker ifølge sin advokat ro rundt saka.

Fylkeslege Karin Müller Mikaelsen sier det er uvanlig at tre babyer dør på så kort tid i samme fylke, men legger til at de ikke har grunn til å si at det ikke er trygt å føde i Møre og Romsdal.

Helseforetaket ble kritisert for overvåkningen under fødselen. Ifølge rapporten fra Statsforvalteren burde det blitt gjort keisersnitt på et tidligere tidspunkt.

Helse Møre og Romsdal er ikke enig i kritikken og viser til at de følger nasjonale retningslinjer når det gjelder fødsler.

– En rekke fagpersoner har vurdert registreringene undervegs og i ettertid. De skiller seg fra vurderingene til Statsforvalteren, skriver avdelingssjef Eli Bente Langva i en e-post til NRK.

På spørsmål om kvinna fikk forsvarlig hjelp og keisersnitt på riktig tidspunkt svarer helseforetaket at de har en annen vurdering enn Statsforvalteren og har bedt om dialog for å belyse dette.