Sommeridyll.

Jentene er utstyrt med redningsvester, fiskeutstyr og velmente formaninger om hvordan de skal opptre i båt, og hvor langt utpå de kan ro.

Det er rolig sjø utenfor Tørlevågen i Borgundfjorden. Her har fisken nappet i generasjoner, og mettet mange mager.

Etter timer med roing og latter, kommer jentene tilbake med hver sin fisk. De roper fra båten, mens de ror mot land; «Kom og se!»

En makrell, en lyr og en stor torsk, så stor at den aleine er nok til et middagsmåltid for en liten familie. Fiskeren selv holder den stolt opp.

Jentene gjør opp fiskene. Den største til slutt. Den kantete magen åpnes i spenning. Kan det være at den har spist en krabbe, som er veldig kantete, med store klør som presser ut buken?

Det som kommer ut, hører ikke hjemme i en torskemage. Det er plast, trolig en påleggspakke som torsken har slukt. Ellers er innholdet i magesekken magert. En rest av en liten krabbefot og en fortært fisk, der bare beinrestene ligger igjen.

– Skremmende

– Det er skremmende å se hva plast i havet gjør med fisken, sier Sanna.

– Det er forferdelig å tenke på at torsken har levd med denne plasten i magen, og som har gjort at den har sultet, sier Oda.

At plastforsøpling rammer fisk som også ender på matfatet til mennesker, gjør jentene betenkt.

– Folk må slutte å kaste plast i naturen. Dette skal i bosset og resirkuleres, sier Anita. Det skal ikke kastes i sjøen. Slikt søppel kan man putte i lomma, og ta med hjem og kaste på skikkelig vis, påpeker Anita.

Og plasten? Den tar jentene med seg og kaster dit den skal.

Enormt miljøproblem

Tematikken om plasten i havet er kommet tett innpå, til fisken som biter på kroken i Borgundfjorden.

I fjor ble det blåst kraftig liv i problematikken rundt plasten i havet, da en sjelden kval ble funnet utenfor Bergen, med store mengder plast i magen.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om det enorme omfanget av plast i reira til havsulene på fugleøya Runde. Hele fjellsida er full av plast. Bildet av ei død havsule, drept av et tau fra et fiskegarn, har brent seg fast på netthinnen til flere.

Rapporter om at det i 2050 vil være mer plast i havet enn fisk, dersom utviklingen fortsetter, har fått mange til å våkne.

Og med tankevekkende påminnelser om hva forsøplingen medfører, slik som denne torsken jentene fisket i Borgundfjorden, er det kanskje grunn til å tro, i alle fall håpe, at scenarioet 2050, unngås.