Aspøy skole får lov til å bruke flaggene sine i årets 17. mai-tog. Det ble klart i et møte mellom ordfører Bjørn Tømmerdal og 17. mai-komiteen.

Saken gjaldt små håndholdte flagg som Aspøya-elevene laget i tilknytning til skolens 90-årsjubileum.

På noen av flaggene har elever av utenlandsk opprinnelse laget én side med det norske flagget, og en side med flagget til opprinnelseslandet. Forespørselen fra skolen om å bruke disse flaggene, utløste en nasjonal debatt om utenlandske flagg i 17. tog.

Les også: Innkaller 17. mai-komiteen

Nå slås det fast at barna trygt kan bruke flaggene i toget.

Ordføreren presiserer at dette kun gjelder Aspøy skoles 90-årsmarkering, det er ikke et ja til alle utenlandske flagg i 17. mai-toget.

– Vi har kun behandla henvendelsen fra Aspøy skole og hvordan de på en fin måte vil markere jubileet sitt, sier Tømmerdal.

Politisk avgjørelse

Han vil ikke blande generelle flaggregler inn i denne saken.

– Vi har ikke behandla det prinsipielle spørsmålet om utenlandske flagg i 17. mai-toget. Det er heller ikke kommet noen henvendelse annet enn det som omhandler Aspøys jubileum, sier ordføreren.

Det spørsmålet vil han ikke overlate til 17. mai-komiteen.

– Det vil bli en avgjørelse som politikerne vil måtte ta, sier Tømmerdal.

Kommer barna i møte

Men Aspøy skole får altså nå bruke flaggene de har laget i forbindelse med jubileet.

– Vi burde kanskje ha kommet til dette tidligere, da den første henvendelsen fra 17. mai-komiteen ble sendt til kommunen, sier ordfører Bjørn Tømmerdal etter dagens møte.

Han beklager at avklaringen ikke er kommet tidligere.

Litt av årsaken er ifølge ham at han har vært på utenlandsreise og kom tilbake først torsdag kveld.

Les også: Burde tatt «en Fabian»

– Har skadet Ålesunds rykte

– Dette har nok skadet kommunen sitt rykte, oppmerksomhet som man skulle vært foruten og målet er nå å legge saken død, sier Bjørn Tømmerdal.

Men han er mer lei seg for hvordan saken har ramma Aspøy skole.

– Jeg synes særlig synd på barna som har måttet oppleve denne oppmerksomheten. Deler av oppmerksomheten har vært direkte tarvelig, sier ordføreren.

Smp.no har vært i kontakt med Aspøy skole, men har foreløpig ikke fått noen kommentar fra skoleledelsen.

Sunnmørsposten mener: Med en eim av fremmedfrykt

– Beklagelig

Steinar Ekrem i 17. mai-komiteen sier til smp.no at han er fornøyd med utfallet:

– Dette var det eneste riktige å gjøre. Saken er nå ute av verden og alle kan nå ha ei god 17. mai-feiring, sier han.

17. mai-komiteen i Ålesund er utpekt fra de forskjellige korpsene som er med og arrangere den årlige feiringen. Ekrem er utpekt fra Larsgården skolekorps.

Komiteens nei til utenlandske flagg har fått stor oppmerksomhet de siste dagene.

– Det er beklagelig at saken har utvikla seg som den gjorde. Dette har gått ut over alle proporsjoner. Nå håper jeg at saken er død, slik at vi kan få en fin 17. mai, sier han.

Nasjonal debatt

Komiteen satt i møte med Tømmerdal fredag ettermiddag, og dette møtet kom som følge av medieoppslagene som har oppstått i den såkalte flaggsaken. Fem av 14 medlemmer i 17. mai-komiteen møtte ordføreren på rådhuset fredag ettermiddag.

– Jeg har tidligere uttalt at komiteen er hjertelig velkommen til å kontakte meg hvis de mener at det blir for vanskelig å gi et svar på spørsmålet fra Aspøy skole om å få bruke barnas papirflagg i barnetoget, sa Tømmerdal da han kalte inn til møtet på tirsdag denne uka.

Han sier nå at om tilsvarende saker skulle dukke opp i framtida så er de velkomne til å ta dette opp direkte med ham, for å unngå oppmerksomheten saken fikk denne gangen.

Les også: Vil at det norske flagget skal brukesLes også: Vil bruke flere flagg enn det norske på 17. mai

Ta gjerne debatten i kommentarfeltet. Smp.no oppfordrer til en saklig debatt, ytringer som bryter med ordinær folkeskikk vil bli sletta. Det samme gjelder innlegg som ikke underskrives med fullt navn

foto
Stridens kjerne: Rektor Ann Elin Haadem ved Aspøy skole med flaggene som elevene har laget.