– Vi tok for eksempel bort ei rute morgen og ei rute på ettermiddagen, fra Valderøya til Ålesund på hverdager. Begge er ruter mange bruker til og fra jobb, og nettopp med dette til grunn har vi lagt dem inn igjen. Dette gjelder bussen som går 08.40 fra Ytterland og videre avgangen 16.32 fra Gjøsundssæter, sier Aarskog. Han er fagansvarlig ved samferdselsavdelinga.

– Videre har vi også endra tilbake til det vi hadde før 1. mai når det gjelder arbeidsruta med avgang klokka 15.35 fra Ekornes til Ålesund. Her hadde vi lagt inn at ruta skulle gå om Lerstad, men etter oppfordringer forandra dette til tidligere ordning via Åse, sier han.

– Dere er lydhøre?

– Heilt klart. Dersom folk opplever endringer vi har gjort, som negative, vil vi gjerne vite om det, slik at vi kan vurdere om vi skal gjøre om på noe. Samtidig går det altså ikke an å gjøre endringer uten at noen blir berørt av dem. Her snakker vi om de største endringene i busstilbudet i Ålesund-området på 25 år, sier han.

Nye linjenummer på bybussene

Ei av endringene som er gjort er at alle bybussene i Ålesund har fått nye linjenummer.

– Dette for å gjøre det enklere for reisende å vite hvilken retning bussen går i. Mens ruta mellom Hessa og Magerholm tidligere hadde ett og samme linjenummer begge veger, vil den nå ha ett nummer eine vegen, og et anna den andre.

– Det vil med andre ord fort være mulig med to nummer på bussene i Ålesund i løpet av en og samme dag?

– Det vil ikke jeg bli sitert på, humrer Aarskog.

Om utskrift av rutetider

Med en av de ansvarlige for det nye rutetilbudet på tråden, har vi selv noen tilbakemeldinger fra kollektivreisende lesere vi ønsker å ta opp.

– Vi har fått flere henvendelser fra folk som har forsøkt å få fatt i utskrifter av rutetider - uten hell. Vi vet at dere ikke trykker opp rutehefter lenger, men skulle det ikke være noen steder folk kunne ta kontakt for å få ordna seg utskrift?

– De kan ringe Frams kundesenter i Kristiansund. Nummeret er 71280100. Der kan de sette seg opp som abonnent på de ruteopplysningene de måtte ønske, og vil da få ei utskrift i posten. Det fine med dette er at de også vil få oppdatert ruteinformasjon tilsendt, når det blir gjort endringer, sier Aarskog.

– Jeg vet det også var satt opp flere andre man kunne kontakte, men dette er ikke heilt på plass enda, legger han til.

Bybussene får drahjelp

Noe anna vi har fått spørsmål om, er om det stemmer at busser på tur fra distriktet og inn til Ålesund nå også tar på passasjerer innafor det som er området til bybussene i Ålesund.

– Dette gjelder bussene i rute 250 mellom Sykkylven og Ålesund. De avlaster bybussene på denne måten på hverdager i tida mellom 09.40 og 13.40, og videre etter klokka 16.40 og ut kvelden, sier Aarskog.

Skolebuss-problem på Lerstad

– Et siste spørsmål: Vi har fått henvendelser om at vgs-elever i et område på Lerstad ikke lenger har skolebuss til Fagerlia og Ålesund. De må reise vesentlig tidligere for å nå skolen, og får unødvendig mye dødtid. Har du noen hjelp til disse?

– Ja. Vgs-elever som bor mellom Moa og rundkjøringa på Lerstad kan ta ekspressbussen som går fra Moa via Lerstad klokka 07.30. Denne har vi nå gjort det slik med at den kjører innom skolene i Fagerlia-området. Elever som bor fra rideskolen og utover tar skolebussen som går nettopp derfra 07.50, sier han.