På Biogassdagen i Oslo i dag går de ut med installasjonen som nå tas ut kommersielt på verdensmarkedet.

Bruker varmekjære bakterier

Med grunnlegger Jan Remmereit i ryggen startet Hyperthermics opp i sin spede begynnelse i 2007/08 med å bruke varmekjære bakterier for å framskynde prosesseringen av biomasse til biogass.

De har holdt på i laboratiorieskala en bra stund. I 2015 begynte de samarbeidet med Lindum. Siden slutten av 2016 har de drevet innkjøring og oppkjøring av prosessen i sitt testanlegg hos Lindum i Drammen. Erfaringene med uttestingen av reaktoren bekrefter at den er mer effektiv og gir økt lønnsomhet.

Økte kapasiteten med 40 prosent

– Resultatene fra biogassanlegget til Lindum i Drammen viser at reaktoren har økt kapasiteten fra å håndtere 25.000 til 35.000 tonn i året. Det tilsvarer en økning i kapasiteten på 40 prosent. Dette er vi alene i verden om å få til, sier Norddal.

Han forteller at anlegget til Lindum har to inntektsstrømmer. Det ene er renovasjonsavgift. Det vil si at de får betalt for å håndtere matavfallet. 700 kroner tonnet eller noe slikt. Så produserer de biogass som selges videre til Aga som igjen selger gassen til bussene i Oslo.

10.000 anlegg i Europa

–  Nå ser vi på et marked i Europa som har 10.000 slike anlegg som vi sikter inn mot i første runde. Her i Norge er det 30 anlegg. Tyskland er store med rundt 7.000 anlegg.

– Har dere allerede gjort avtale med noen der nede?

–  Vi har samarbeidet med Universitetet i Regensburg og med Nibio. Vi har også et utviklingsselskap i Regensburg i Tyskland og har tyske kunder som er interessert.

Vi har også kunder som kommer for å se på Lindum-anlegget. Her har vi mulighet for å demonstrere med forskjellige typer biomasser, forteller Nordal.

Totalt er det investert 40 millioner kroner i reaktoren. Inklusive støtte bedrifta har fått fra Innovasjon Norge, Skattefunn, Regionalt forskningsfond og Forskningsrådet.

Tar liten plass

– Vår løsning tar liten plass fordi biologien er meget rask, sier Nordal. – Mens de fleste biogassanlegg opererer med en temperatur på 35-40 grader celsius, opererer vårt hypertermiske anlegg på 80 grader celsius.

Dette gir en effektiv og mer kontrollerbar prosess. Den høye prosessen hygieniserer biomassen ved at skadelige bakterier dør i prosessen.

Anlegget på Lindum fungerer som forbehandlingsanlegg for å prosessere 10.000 tonn matavfall i året, forteller Nordal.

Fra marint slam til bryggeri

– Det vi introduserer nå er en radikal innovasjon innen fermenteringsteknologi. Fermentering er sentral i en rekke biologiske prosesser innen industriell bioteknologi der det er behov for å konvertere biologisk materiale. Vår teknologi gjør dette ekstremt effektivt.

Dermed ser vi også store markedsmuligheter i andre segment som behandling av marint slam for oppdrett, prosessering av alger, treforedling og næringsmiddelindustri som for eksempel bryggeri, sier Harald Nordal.

– Vi ser også store markedsmuligheter i andre segment; alt fra behandling av marint slam til prosessering av lager, treforedling og næringsmiddelindustri, sier daglig leder Harald Nordal.