– Politiet i Finnmark ble 25. april i henhold til overenskomsten mellom Norge og Russland orientert om at russiske grensemyndigheter hadde pågrepet en norsk borger for å ha krysset grensen ulovlig. Det skriver politiadvokat Eve Kristin Remmen i Finnmark politidistrikt i en pressemelding onsdag ettermiddag, 15 dager etter pågripelsen.

Politiet opplyser at de har opprettet sak for å undersøke hva som har skjedd. De opplyser at spørsmål om mannens situasjon må rettes til Utenriksdepartementet.

Pågrepet ved Boris Gleb

– Politiet kan ikke gi noen ytterligere informasjon om saken, skriver Remmen.

Den regionale nyhetstjenesten SeverPost skriver at nordmannen ble pågrepet ved Boris Gleb, om lag to kilometer inn på russisk side, der russerne driver et vannkraftverk.

Barents Observer skriver at mannen ble pågrepet av FSB. Han skal ha blitt pågrepet av en grensepatrulje som hadde fått tips av en lokal milits om at en person hadde krysset grensen. Mannen er varetektsfengslet i to uker av en domstol i Pechenga.

Risikerer to år i russisk fengsel

I meldingen til heter det at mannen risikerer to år i russisk fengsel.

Det er ikke tillatt å krysse den 198 kilometer lange norsk-russiske grensen noe sted utenom grensestasjonen på Storskog.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken og henviser til taushetsplikt.

– Utenriksdepartementet er kjent med saken. Grunnet lovbestemt taushetsplikt kan vi ikke kommentere ytterligere, skriver kommunikasjonsrådgiver Henrik Hoel i UD i en epost til NTB.