Spesialetterforsker Kåre Skare Lystad vitnet tirsdag i Sunnmøre tingrett i straffesaken mot en ålesunder i 70-årene. Ålesunderen er tiltalt for nedlasting og spredning av overgrepsmateriale.

Ifølge spesialetterforskeren har politiet utviklet avanserte teknikker og har gode redskaper i jakten på overgrepsmateriale.

– Politiet har hatt fokus på identifisering av offer og gjerningspersoner. Ved hjelp av «hashing» – matematisk omregning av filer – som gir bilder og videoer en unik signatur, kan vi finne og registrere kjente overgrepsmateriale.

Spesialetterforsker Kåre Skare Lystad i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Staale Wattø

Møre og Romsdal politidistrikt har et eget register over kjente fil-signaturer, basert på internasjonale registre.

– Registeret blir kvalitetssikret og oppdatert fortløpende, forteller spesialetterforskeren i Møre og Romsdal politidistrikt.

I tillegg har Europol sitt ICSE-register (International Child Sexual Exploitation image and video database), Kripos eget arkiv og så brukes et amerikansk register som heter Project VIC.

– Nettrafikk overvåkes. Blant annet har vi NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), som er en veldedig stiftelse fra USA. De samarbeider med FBI og har avtale med f.eks. Microsoft, Google, Outlook osv. Når overgrepsbilder blir gjenkjent i deres system går det en alarm, forteller Kåre Skare Lystad.

NCMEC rapporterer så videre til Europol, som rapporterer videre til Kripos. Til slutt ender saken hos lokalt politidistrikt.

Avslørt

I saken mot ålesunderen fikk Møre og Romsdal politidistrikt to tips fra NCMEC som resulterete i anmeldelse.

– I den første saken ble det sendt en e-post fra tiltalte til ei outlook e-postadresse. Tiltalte hadde en tjenesteleverandør som ikke var en del av det internasjonale samarbeidet da. Men Outlook (mottakerens e-postleverandør) rapporterte det videre.

NCMEC varslet Europol, så gikk saken til Kripos , som på sin side anmeldte saken og videresendte den til  Møre og Romsdal politidistrikt.

Nytt varsel

Etter ei stund kom en ny anmeldelse fra Kripos. Den kom etter varsel fra nettstedet Chatstep og denne gangen var tiltaltes IP-adresse registrert.

– Vi fant en norsk tjenesteleverandør og adressen ble sporet til tiltaltes hus. Da hadde vi nok til å aksjonere.

Politiet gikk inn i tiltaltes hus den 18. oktober 2016 kl. 09.00.

– Vi hentet ut elektroniske gjenstander. På stua sto en bærbar datamaskin. Den sto på. På vaskerommet fant vi to bærbare pc-er. Og i ei kjellerstua fant vi én til. Det var den ene på vaskerommet som var interessant for politiet. Fra denne ble det sendt og mottatt over 14.000 meldinger.

Etterforskerne hentet så ut Skype-loggene fra maskinene og startet arbeidet med å registrere innhold. Noe av innholdet ble vist for retten tirsdag.

– Det er svært graverende det som dere vil få se, advarte etterforskeren.

Han viser så en film av ei jente som kalles «Tara». Hun ble voldtatt av faren i lang tid og det finnes mange videoer av henne. Offer og gjerningsmann er identifisert. Gjerningsmannen soner nå en lang fengselsdom i USA.