– Det er veldig spesielt at regjeringen bruker en forhandlingssituasjon til å sende papirløse etiopiere tilbake, sier Ulstein.

Han viser til at regjeringen ved klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) nylig var i Etiopia og ga 100 millioner dollar, vel en milliard norske kroner, for å fornye regnskogsamarbeidet med Etiopia.

– Like etter kommer en etiopisk delegasjon for å hente papirløse etiopiere tilbake fra Norge. Det er fristende å se dette i sammenheng, sier Ulstein.

Enkelte skjebner

Som politiker vil han gjerne se det store bildet, men noen ganger mener han det er på sin plass i å engasjere seg i skjebnen til enkeltmennesker.

– De papirløse er i en ekstra sårbar situasjon, samtidig som de er en ressurs for lokalsamfunnet, sier Ulstein og viser til den viktige miljøressursen som Samuel Zigale er blitt for sine venner i Ålesund Gatefotball.

Regjeringen må følge opp

– Zigale er bare en av mange papirløse. Nå risikerer noen av dem å bli tvangsutsendt fra sine egne barn som er norske statsborgere, sier Ulstein.

Han er svært skuffet over at regjeringen og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ikke har fulgt godt nok opp konklusjonen til Baumann-utvalget, som for to år siden mente at man i utvisningssaker burde ta mer hensyn til barnas beste.

Under budsjettforhandlingen i høst fikk SV gjennomslag for et forslag om at familier med barn som hovedregel skal ilegges krav til tilleggstid for permanent oppholdstillatelse, istedenfor utvisning.