Det var i februar at 16 år gamle Emma Krohn-Dale fra Ålesund skrev innlegget «Jeg satt og gråt inne på prøverommet til BikBok» til Sunnmørsposten. Her beskriver hun følelsen av hvordan det er å prøve ei bukse i størrelse XL som er alt for trang og som ville ha vært en helt annen størrelse i en annen butikk.

«Det var litt kleint når ei som ikke engang jobber på BikBok kommer inn for å spørre om hvorfor jeg sitter og gråter med en kjempepopulær slengbukse halvveis opp lårene. Det var en bukse i størrelse XL», skriver Krohn Dale.

Behandlet på Stortinget

Leserinnlegget fikk stor oppmerksomhet og saken ble omtalt i Sunnmørsposten, NRK og flere andre aviser.

Renè Høgsted, som er Commercial Director i Bik Bok uttalte i et innlegg i Sunnmørsposten at de tar Emmas tilbakemelding på alvor.

Saken ble tatt helt til Stortingets spørretime hvor stortingsrepresentant Jenny Klinge oppfordret regjeringa til å drøfte tiltak angående felles størrelsesmerking på klær. Folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) svarte at hun kleskjeden til å følge en felles europeisk standard for størrelsesberegning som skal gjøre det lettere å handle klær i riktig størrelse.

– Endelig skjer det noe, men det går altfor seint å få forandret merkingen av størrelsen på klesplagg, sa Emma Krohn-Dale til Sunnmørsposten etter at saken var oppe i Stortinget.

Salgsdirektør tok feil

Torsdag var saken tema i programmet «TV2 hjelper deg». Her prøvde testpersoner klær fra flere klesbutikker, Bik Boks klær pekte seg ut som de trangeste. Da salgsdirektør Tone Ruud i Bik Bok selv måtte gjette størrelsen på deres egen skinny-jeans tok hun kraftig feil.

– Det kan være en medium, eller small, sa Ruud til TV2, men buksa var en large.

Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp var provosert og uttalte at klesindustrien burde lage klær til «de menneskene som lever, og ikke de menneskene de har en idé om at skal finnes».

Bik Bok innrømmet overfor TV2 at deres plagg i størrelsene medium, large og extra large har vært for små i målene, sammenlignet med de europeiske standardstørrelsene.

– Dette er ikke godt nok, og etter tydelige tilbakemeldinger har vi sett nærmere på størrelsessystemene våre. Vi ser at det er viktig å gjøre større endringer, sier Ruud. Hun lovet fra høsten av en størrelsesgradering som skal oppleves bedre for kundene.

Krohn-Dale er ikke optimistisk

Emma Krohn-Dale sier til Sunnmørsposten at hun tviler på at det vil skje noe med størrelsene med det første.

– Det er egentlig ikke et sjokk at hun ikke klarte å gjette størrelsene, selv om det er hun som selger klærne. Det er trist og det blir dessverre ikke gjort noe føles det ut som. Bik Bok vant «Gullbarbien» i år, men ennå har ikke noe skjedd, sier hun.

Krohn-Dale er heller ikke optimistisk til at politisk press skal ha en effekt på Bik Boks størrelser.

– Nei, jeg tror ikke noe kommer til å bli gjort i nærmeste framtid. Det er ikke fordi all politikk er seig og treig på Stortinget, men fordi at jeg ikke tror det blir prioritert i like stor grad som veger og skatt, noe som er veldig trist, sier hun.