Odd Einar Fjørtoft og bondekolleger stoppet utkjøringen av aviser fra Sunnmørspostens trykkeri.

Etter bruddet i årets jordbruksforhandlinger, tror han på nye protester fra bøndenes side.

– Det regner jeg med, ja, vi får bare avvente, sier han, og husker tilbake på en særdeles vellykket aksjon mot Sunnmørsposten.

– Det var en kort og effektiv markering, og kjempeartig at jeg selv ble omtalt i riksnyhetene som en gal person. Vi fikk en kjempegod jordbruksavtale året etter, men det kan vi ikke vente med denne regjeringen.

- Smålig

Husdyrbonden på Fjørtoft har lite skryt til overs for landbruksminister Sylvi Listhaug. Han kaller det smålig at de har fjernet et liten generasjonspensjon på 100.000 kroner.

– Ingen stor sak, og det gjelder bare noen få. dette var penger som skulle gjøre generasjonsskiftene i landbruket litt lettere.

Færre og mindre

Selv er han gått fra å være en stor til en liten bonde, som følge av at produksjonstaket for melk er hevet til 1,2 millioner liter.

– Jeg var 75-prosentbonde med det gamle taket, men er nå redusert til en 25-prosentbonde. Det er et kraftig signal. De færreste av oss bønder har noen reell mulighet for å tilpasse våre kostnader til å kunne produsere så mye som 1,2 millioner liter melk.

Han er forundret over at knapt noen politiker, uansett farge, forstår at slik stordrift også er uforenlig med biologisk og langsiktig produksjon av mat.

– Vi kjøper stadig større og tyngre traktorer og maskiner for å drive effektivt og billig. Jorda tåler ikke tyngden av disse maskinene, og de koster så mye at det er umulig å drive lønnsomt.

Høykostland

Det alvorligste er at selvforsyningen av mat som tidligere var 50 prosent, er kommet ned i 35 prosent. Kornbønder kan bli tvunget over på melk, med tilhørende press om kvoter. Osteimporten fra EU øker, uansett toll, det samme gjelder brød og korn.

– Norge er et høykostland der jordbruket ligger langt etter. De fleste yrkesgrupper har høy velstand. De som reiser til billige land, vil ha de samme matvare prisene her, men det går ikke i et så dyrt land.

Snart tåler bøndene heller ikke mer arbeid. Selv har han passert 60 og jobber 70 timers uke.

– Dagens regjering blir en parentes i historien. Landets matforsyning blir aldri noen parentes.