Tirsdag kveld møttes Plan- og byggesaksutvalget i Ålesund kommune til befaring ved Aalesunds museum.

Årsaken var at utvalget ville se området som rådmannen vil nekte Aalesunds museum å omregulere 0,8 mål av museumsområdet på Grimmerhaugen til boligformål, og videre selge til en ekstern utbygger.

På denne måten vil Aalesunds museum finansiere oppussing av eget areale og bygninger.

Rådmannens innstilling over for Plan- og byggesaksutvalget var å beholde Grimmergata 8 til museumsformål. Sekundært mener hun at planen må bearbeides før sluttbehandling for å redusere de negative virkningene av omreguleringen.

Overformynderi

Som sist, stusset Hans Kjetil Knutsen (Ålesundslista) over administrasjonens håndtering av saken.

Sammen med Sindre Nakken (Ap), Atle Istad (Frp) og Øystein Tvedt (H) la han fram et alternativt forslag til rådmannens innstilling:

- Plan- og byggesaksutvalget anbefaler at arbeidet med reguleringsendringen videreføres, og at planen legges fram til politisk sluttbehandling.

Peter Linge Hessen var den eneste som stemte for rådmannens forslag om full stopp i reguleringssaken.

- Denne saken har blitt diskutert flere runder og det har vært mye fram og tilbake. Jeg vil likevel stå for prinsippet om at dette området på Grimmerhaugen skal være tilgjengelig til offentlig bruk også for seinere generasjoner, sa Peter Linge Hessen i møtet.

Reguleringsarbeidet kan nå videreføres før saken kommer tilbake til Plan- og byggesaksutvalget for sluttbehandling.

- Jeg er skeptisk til et høyt bygg med boliger og parkeringsplasser og planene må forskjønnes i forhold til nå, sier Jarle Hauge Steffensen i MDG.

Glad styreleder

Styreleder Kjell Standal i stiftelsen Aalesunds museum fulgte utvalgsmøtet fra bakerste benk. Han er glad for at utvalget nå gir en åpning for å fortsette reguleringforslaget.

- Nå vil vi fremme et nytt forslag. Vi vil jo ikke ødelegge området. Men vi trenger penger til å utvikle området. Det finnes ikke offentlige midler til et museum som oss, så vi må skaffe midlene selv, sier Kjell Standal til smp.no.

Styret i museet vil behandle saken første uka i april.

Aalesunds museum vil selge et område (rød sirkel) på Grimmerhaugen for å finansiere egne prosjekter. Foto: Fra rådmannens innstilling
Kjell Standal er styreleder i Stiftelsen Aalesunds museum. Foto: Stig Vågnes