– Jeg forholder meg til vedtaket i fylkeslaget i den videre behandlingen vi skal ha i stortingsgruppa. Det var tydelige innspill som kom fra fylkesårsmøtet, sier Else-May Botten som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

– Men hva mener du selv om dette. Bør Arbeiderpartiet si ja eller nei?

– Vi sitter i landsstyremøte nå og diskusjonen går. Partiet har ikke landet enda, men innspillene fra hele landet skal håndteres på en skikkelig måte, sier Botten.

– LO sier nei?

Mulig løsning

Botten tror det vil bli mulig å finne fram til et vedtak som sikrer nasjonal kontroll over vannkraften og spørsmålet om legging av nye el-kabler mellom Norge og EU.

– Redselen for ja har vært stor, men konsekvensen av et nei, har så langt ikke vært mye i fokus, påpeker Botten.

Spørsmålet om Norge skal delta i det som kalles EU tredje energimarkedspakke samt det nye overvåkingsorganet Acer, skaper stort engasjement nedover i partirekkene. Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Ap sa sist helg et rungende nei. Nå sier også LO nei til at Norge skal gå med i dette.

Nær framtid

Dette gjør at Ap-leder Jonas Gahr Støre fått en delikat sak i fanget. Sentralstyret og stortingsgruppa har til nå enstemmig gått inn for at Ap sammen med Høyre og Frp skal sikre flertall for at dette EU-direktivet blir vedtatt i Stortinget.

Støre sier en avgjørelse kommer om kort tid.

Arbeiderpartiet er nå samla til landsstyremøte i på Folkets Hus i Oslo. I sine tale til landsstyre nevnte ikke Ap-lederen denne saka med et ord.

Fylkesvaraordfører Tove Lise Torve la tirsdag ut på sine Facebook kontor en lang bønn til Støre om at Ap må si nei.

– Mitt røde hjerte blør, Jonas, skriver Torve, og fortsetter.

– Dersom stortingsgruppa velger å overse grasrota i partiet og fagbevegelsen, og si ja til EUs tredje energimarkedspakke, er jeg redd flere vil forlate oss, skriver hun.

foto
Snart: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet i nær framtid vil konkludere i forhold til EU tredje energimarkedspakke og det nye kontrollorganet Acer. foto: Svein Aam Foto: svein aam