Torsdag morgen, klokka 08.41, mottok politiet en trussel mot gassfeltet Ormen Lange utenfor Aukra. Klokka 09.16 meldte de på Twitter at de rykket ut til en uavklart situasjon.

– De ansatte ved landanlegget på Nyhamna er evakuert, og vi er i ferd med å sette krisestab, opplyste Odd Jørgen Nilssen, ordfører i Aukra kommune.

Klokka 09.50 meldte politiet at situasjonen var avklart.

– Det er ikke holdepunkter for at trusselen var reell, og vi er tilbake til normalsituasjon, skriver politiet i en pressemelding.

Arbeiderne vendte tilbake etter at situasjonen var avklart. Produksjonen gjenopptas som normalt, opplyser Shell ved 10.30-tida.

– Som følge av politiets avklaring og vår egen vurdering, normaliserer vi driften og sender de evakuerte tilbake på jobb, sier direktør Jan Soppeland for kommunikasjon og myndighetskontakt i Shell til NTB.

Trusseltelefon

Nilssen bekrefter overfor Sunnmørsposten at det var snakk om en trussel.

– Det var en trusseltelefon som kom inn mot landanlegget på Nyhamna, sier han. Han henviser til politiet for ytterligere kommentarer.

Han bekreftet til VG at det ikke er personskade.

Sunnmørsposten har også fått opplyst fra andre kilder at en person skal ha ringt inn trusselen mot gassanlegget.

Politiet har kontroll på innringeren.

– Gjerningspersonen er kjent for politiet for lignende forhold, og saken blir etterforsket videre, står det i pressemeldingen.

Politiet holder pressebrief klokka 12.30 torsdag. Sunnmørsposten vil dekke dette.

Pressekontakt i Gassco, selskapet som opererer ved gassfeltet, Anne-Sofie Hagland, sier at de er kjent med situasjonen ved Nyhamna.

– Vi har mobilisert beredskap, sier hun til Sunnmørsposten.

Gassfeltet Ormen Lange ligger 12 mil utenfor Møre og Romsdal. Gassen blir tatt i land på Nyhamna i Aukra kommune. Foto: Oljedirektoratet

Vakthold

Fra før har Heimevernet vakthold ved anlegget, slik som ved alle andre olje- og gassanlegg i Norge.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt beredskapen ved olje- og gassanlegg i Norge og andre Nato-land etter at gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen ble brutt 27. september. Det er antatt at ledningen ble utsatt for sabotasje, og Russland regnes av Nato-landene for å være hovedmistenkt.

Ormen Lange er eneste gassfelt utenfor Møre og Romsdal. Det ble oppdaget i 1997, og er Norges nest største.

Feltet ligger 12 mil nordvest for prosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune hvor gassen blir tatt i land.

I tillegg går gassledningen Polarled inn til Nyhamna fra Aasta Hansteen-feltet, som ligger utenfor Sandnessjøen. Også Dvalinfeltet utenfor Namsos leverer til Polarled.

Fra Nyhamna fraktes gass til Storbritannia via rørledningen Langeled. På veg til Storbritannia går Langeled innom Sleipnerplattformen. Langeled ligger like utenfor kysten på Sunnmøre.

Sunnmørsposten har forsøkt å få kommentarer fra politiet i Møre og Romsdal, men har ikke oppnådd kontakt.