– De bruker en liten drill og borer et 6-9 millimeter stort hull igjennom vinduskarmen i nærheten av vindushaspene. Så stikker de en ståltråd igjennom hullet og bruker den til å pirke opp haspene. Deretter er det fritt fram, sier operasjonsleder Lars Marstad i Øst politidistrikt til Aftenposten.

Det er registrert 30-40 innbrudd som trolig er utført av de samme gjerningsmennene både i Østfold, Romerike, Follo og Buskerud.

Det er meldt fem innbrudd i Stubbeløkkveien i Moss natt til onsdag. Tyvene skal ha tatt seg inn i boligene ved å bore hull i vinduer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet. Foto: NTB scanpix

Hvit varevogn

Det er kommet inn meldinger om at det er sett en hvit varevogn i forbindelse med noen av innbruddene, men det er ikke kjent om det er notert noe kjennemerke eller nasjonalitetsmerke. Marstad sier at det selges falske kjennemerker på nettet.

– Vi vet at kriminelle registrerer kjennemerker på lovlig registrerte biler av samme type og modell de selv har. Deretter får de tak i en kopi i plast og setter på bilen de bruker til kriminelle handlinger, sier han.

Natt til onsdag meldte politiet i Gudbrandsdal at innbruddstyver ble oppdaget på fersken i Joramo ved Dombås. Verktøy for mellom 50.000 og 100.000 kroner er borte etter tyveriet. Politiet ba om tips om en hvit VW Transporter, muligens RH-registrert, som kunne settes i sammenheng med innbruddet.

Sunnmørsposten skriver at en varebil til en mann fra Ålesund ble stoppet noen mil sør for Dombås onsdag morgen. Tre menn fra Litauen ble arrestert. Eieren var ikke en av dem.

Politiet har registrert ni boliginnbrudd på Nordvestlandet i løpet av påsken.

Samarbeid

På Østlandet har fremgangsmåten vært den samme i en lang rekke innbrudd i private hjem. I Moss gikk tyvene til verks i fem boliger i samme gate natt til onsdag.

– Vi har fått melding om fem grove tyverier fra eneboliger og tomannsboliger i Stubbeløkkveien i Moss, sa operasjonsleder Atle Vesttorp i Østfold politidistrikt til NTB.

På torsdagens møte søker politiet å bringe på det rene om det er noen sammenheng med over tretti lignende innbrudd i Drammens-området, i Vestfold og på Romerike de siste ukene.