Aspøy skole er takknemlig for støtten fra 17. mai-komiteen i Ålesund og ordfører Bjørn Tømmerdal om at elevene under 90-årsmarkeringen får bruke papirflaggene med en norsk og en utenlandsk side i 17. mai-toget.

Les også: Aspøy-elevene får bruke egne flagg

Skolen har likevel kommet til at de skal markere jubileet på andre måter.

- Det blir så fort snakk om hvem som vinner og taper. De har allerede andre tanker om hva de kan gjøre for å markere skolens 90-årsjubileum.

Det sier informasjonssjef i Ålesund kommune, Eli Anne Tvergrov, til Sunnmørsposten.

Aspøy skole selv vil ikke uttale seg noe mer om saken i forkant av dagen.

Stolthet

- Nå kommer de til å bruke tida godt i lag med foreldra og barna og jobbe for at dette skal bli en kjempestasdag for barna. Stoltheten over skolen og jubileet er det som er viktig nå, sier Tvergrov.

Hvordan Aspøy skole skal markere dagen og jubileet har hun litt kjennskap til, men det skal få være en hemmelighet og en overraskelse, sier hun.

Det var heller ikke barnas ide å bruke utenlandske flagg i 17. mai-toget, understreker hun.

Skolen er 90 år, og klassetrinnene tar også med plakatene som de i lang tid har arbeidet med. De vil vise særtrekkene til skolen.

- Barna, lærere og foreldre kommer til å vise frem en av byens aller vakreste skoler på en flott måte som er en jubilerende skole verdig. På Aspøya bruker de nå alle sine gode krefter på å få til dette på beste vis, sier ordfører Bjørn Tømmerdal.

Sunnmørsposten mener: Med en eim av fremmedfrykt

Ikke kommunal komite

17. mai-komiteen i Ålesund er i stor grad satt sammen av medlemmer fra korpsene i byen og er tuftet på det frivillige arbeidet i byen. Den er med andre ord ikke som i en rekke andre byer oppnevnt som en kommunal komité.

Det ordfører og komiteen har gjort er å rydde linja slik at det heretter blir kort vei til dialog om det skulle dukke opp lignende henvendelser en annen gang.

- Jeg ønsker å rose medlemmene i komitéen og organisasjonene som står bak for det frivillige arbeidet de har lagt inn i 17-mai i årevis.  I Ålesund har vi takket være disse ildsjelene alltid hatt teknisk sett strålende arrangementer, sier Tømmerdal.