Heidi Nilsen er konstituert adm.dir. i Helse Møre og Romsdal. Foto: Bjørn Brunvoll (Arkiv)

Finansieringen av helseforetakene må være skjermet fra konjunktursvingninger og sikres realistiske og forutsigbare budsjettrammer. Det skriver Helse Møre og Romsdals konstituerte adm.dir., Heidi Nilsen.

Det økonomiske handlingsrommet til sjukehusa påvirkes nå sterkt av utenforliggende faktorer som økte renter og økt prisvekst, skriver Nilsen.

Hun legger til grunn at det også trengs økonomiske rammer for investeringer i sjukehusbygg.

Støtte for dette finner hun blant annet i Sykehusutvalgets utredning, som kom i vår. Utvalget skrev at det må være økonomiske rammer også «for investeringer i nye sykehusbygg som sikrer tilstrekkelig areal og nødvendig utstyr for hensiktsmessig bruk av helsepersonell».

Samfunnsnyttige investeringer

Nilsen skriver at de planlagte investeringene ved Ålesund sjukehus og Volda sjukehus er «samfunnsnyttige investeringer i bygg og infrastruktur, som er sentralt for å effektivisere driften i form av bedre arealutnyttelse, bedre bruk av personell og som tilrettelegger for forenkling av arbeidsprosesser.» Dokumentet skal behandles i styremøtet i Helse Møre og Romsdal 24. mai.

Styret skal blant annet vedta langtidsbudsjettet for Helse Møre og Romsdal 2024–29. Her har Nilsen lagt inn de planlagte investeringene ved både Ålesund sjukehus (AIO-prosjektet) og Volda sjukehus (nytt MR-bygg).

Dette er investeringer som vil understøtte at personalet kan brukes på en mest mulig hensiktsmessig måte, skriver Nilsen. Igjen viser hun til Sykehusutvalgets utredning, som er tydelig på at helsetjenesten i Norge i årene framover vil stå overfor betydelig mangel på personell.