Aalesund Røde Kors søkte If Trygghetsfond om tilskudd til to hjertestartere, og nå er hjertestarterne på plass, takket være tilskuddet på 25.000 kroner. En vil være plassert i redningsbilen til Røde Kors Aalesund Hjelpekorps, og en til Røde Kors huset, ifølge en pressemelding.

–Vi er glade for å få dette på plass. Spesielt nå som vi har uniformert bil på veien, som hjelpekorpset benytter i oppdrag. Det er også nødvendig med en hjertestarter som til enhver tid står på huset, sier Madelen Ramsøy, som er styremedlem i Aalesund Røde Kors.

5.000 rammet årlig

Hjertestans kan skje hvem som helst, og hvor som helst. Bare i Norge blir over 5.000 mennesker rammet av hjertestans årlig.

I søknaden skrev Madelen Ramsøy i Aalesund Røde Kors at Røde Kors Aalesund Hjelpekorps har fått en uniformert bil på veien som blir brukt i alle oppdrag. I slike biler er det pålagt å være hjertestarter. De ønsket også en hjertestarter som er forbeholdt Røde Kors huset, og som til enhver tid vil være der.

–  Vi får svært mange og svært gode søknader til Trygghetsfondet, og det er sterk konkurranse om midlene hver måned. Vi har sterkt fokus på hjertestartere, da vi ser det kan betyr liv eller død, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, som sitter i juryen i If Trygghetsfond.

Økt mulighet for å overleve

Steinar Nordang, daglig leder i Molde Forsikringssenter/If, som deler ut hjertestarteren, mener det er et prisverdig initiativ som Aalesund Røde Kors har tatt.

– Muligheten for å overleve hjertestans øker betydelig ved rask start av førstehjelp (hjerte/lunge redning), og bruk av en hjertestarter. Det er god, forebyggende tenkning å sørge for å ha hjertestarter tilgjengelig i både redningsbil og klubbhus, sier Steinar Nordang i pressemeldingen.

Deler ut penger hver måned

If har et Trygghetsfond, som hver måned deler ut kr 50.000 til skadeforebyggende eller skadereduserende tiltak i nærmiljøet. Støtten gis til foreninger, organisasjoner, klubber og lignende.

Fondet er en del av det skadeforebyggende programmet til If. Fra fondet ble etablert i 2005 og frem til og med 2015, har det kommet inn 4.629 søknader om midler. If har delt ut 6,5 millioner kroner, og støttet 571 lokale tiltak.

Fondet har støttet hjertestartere og brannsikringsutstyr til klubbhus og fiskevær, snøscootere, skredutstyr, førstehjelpsutstyr til idrettslag, refleksvester, redningsvester og alpinhjelmer. Også redningsbåter har fått sonarutstyr, kartplotter og radar, og frivillige organisasjoner har fått høyteknologikamera til redningsaksjoner.  Elever ved kjøreskolelærerstudiet har fått opplæring i tunnelbranner.  Det er også gitt midler til opplæring av flere redningshunder.