I fjor var første gang russen organiserte sitt eget russepoliti, i nært samarbeid med politiet.

– Det var en stor suksess. Vi hadde ikke noe bråk med russen i fjor. Med ett unntak: Episoden med pingvinene, sier Line Kjellmo, politibetjent ved forebyggende avsnitt i Ålesund.

For å unngå at noe lignende skal skje i år var representanter fra Atlanterhavsparken invitert til tirsdagens informasjonskveld med årets russ, politiet og Ålesund Røde Kors Hjelpekorps.

Tar ansvar

– Det er viktig at vi som russepresidenter går foran som gode eksempel. Og det er viktig at russen selv tar ansvar når vi samles. Politiet kan ikke gjøre all jobben, påpeker Spjelkavik-president Amund Frøysa.

Færre i år

Da var det skuffende for både politiet og for russepolitisjef Nathan André Augusto fra Borgund videregående, at færre enn forventet møtte opp på den obligatoriske kurskvelden med politiet tirsdag kveld.

Av 100 påmeldte var det kun 50 som kom. I fjor telte russepolitiet nesten 100 russ.

Forebyggende arbeid

– Forebyggende arbeid og synlig tilstedeværelse er utrolig viktig for å sikre at all russen får en hyggelig russefeiring, uten skader. Når færre møter opp på kurset i år, må de som er med være vakt på mer enn ett arrangement.

På kurskvelden ga han russen gode råd om konflikthåndtering og positiv kommunikasjon:

Godt humør

– Det viktigste våpenet vi har er godt humør og et smil.

Fra Ålesund Røde Kors stilte Knut-Ola Martinussen med en gjennomgang i førstehjelp og livredning, inkludert temaet alkohol- og medikamentforgiftning. Men det viktigste rådet fra både Røde Kors og politiet er:

– Ta vare på hverandre! De kuleste folka gjør alltid det.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

Truser som ansvarleggjer – Det er bra med ei påminning om kvar grensene går.

Russepresidentene, fv: Josefine Rødal Tomren (Fagerlia), Amund Frøysa (Spjelkavik), Nathan André Augusto (Borgund), Aleksander Løvold (Ålesund vgs) og Lieneke R. Lausund (Akademiet). Foto: Gry Støre