AIO-prosjektet er ei stor modernisering av Ålesund sjukehus med nytt akuttmottak, ny intensivavdeling og kraftig oppgradert operasjonsavdeling. Forprosjektet er nå i sluttfasen.

Første styremøte etter sommeren er satt til 20. september. I mellomtida ber Nilsen om fullmakt til å vurdere om en bør gå videre med planlegginga, etter at nye kalkyler og ei ny usikkerhetsanalyse blir ferdig nå i sommer.

Åse Kristin Ask Bakke på Stortinget for Ap har flere ganger sagt hun er sikker på at prosjektet får lånegaranti på statsbudsjettet for 2024. Men regjeringa legger uansett ikke fram sitt forslag til statsbudsjett før i oktober. Det er altså andre forhold som gjør at Nilsen ønsker fullmakt.

Samtidig som Nilsen ser på moderniseringa som et prioritert prosjekt som er viktig å realisere, og ei samfunnsnyttige investering, ønsker hun å basere endelig beslutning om oppstart av samhandlingsfase 2 del 1 med bakgrunn i foreløpig forprosjektrapport, kalkyle og usikkerhetsanalyse.

Ei slik beslutning må tas allerede i august for at prosjektet ikke skal stoppe opp.

Spørsmålet om fullmakt behandles i styret i Helse Møre og Romsdal 13. juni.

På samme møte behandler styret ei sak om kostnadene med Kristiansund sjukehus. Med nye og utvidede medisinske tilbud er Ove Økland redd driftskostnadene i Kristiansund kommer ut av kontroll, noe som i så fall får konsekvenser for hele Helse Møre og Romsdal.