Det kan brygge opp til sjøslag rundt politiet sitt vakthold under The Tall Ships Races i Ålesund i sommer. Det forventes tusenvis av mennesker hver dag til skutefesten som arrangeres fra 15. til 18. juli. Under arrangementet har politiet beregnet å sette av fem tjenestefolk i hele perioden.

Politiet har i et brev til arrangøren sendt ut varsel om en regning på 900 kroner per time for bruk av politiets tjenester.

Skal ha lovet «gratishjelp»

I et svarbrev til politidistriktet reagerer arrangøren.

I brevet vises det til at politiets daværende representant i «Transport, samband og logistikk»- komiteen, skal ha opplyst at det ikke ville komme noen regning fra politiet da skutebudsjettet var klart i fjor høst.

«Det er derfor overraskende at dette innspillet kommet nå, i tolvte time!», heter det i brevet som er underskrevet kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal og prosjektleder Albert E. Gjørtz.

Misforståelse?

– Det gir vel egentlig brevet klart uttrykk for. Men det er viktig å påpeke at 250.000 kroner er et estimert beløp, så kan det være at vi kan ta en diskusjon om omfanget, sier Gjørtz til smp.no.

Arrangørene skriver i brevet at de håper kravet dreier seg om en misforståelse, og at de slipper å betale. Overfor smp.no vil ikke Gjørtz si så mye om hvordan han tenker floken kan løses inntil han har fått et svar fra politiet.

Og det svaret må han åpenbart smøre seg med litt tålmodighet, før han får.

Vil diskutere internt

– Dette må vi diskutere, først og fremst internt, også får vi se om vi må gå i dialog med arrangøren. Men vi har ikke tatt noe standpunkt per i dag, sier Bøen.

Smp.no kjenner til at det har vært murring innad i politiets rekker om manglende kommunikasjon rundt sommerens båtfest, uten at noen vil målbære denne frustrasjonen offentlig.

Varselet om regningen er sendt ut på bakgrunn av paragraf 25 i politiloven, som dreier seg om særlig politioppsyn av «ordensmesige grunner».

– Betalte ikke etter Cutty Sark

Se stor bildeserie: Slik var skutefesten i 2001

Gjørtz har ikke oversikt over hva slags ressurser politiet stilte med den gang, men sier at det aldri kom noen regning for ekstra vakthold.

– Dette arrangementet er en stor dugnad fra alle involverte, og andre offentlige instanser sender heller ikke regning for ressurser som blir avgitt eller benyttet på tilsvarende måte, påpeker arrangøren i svarbrevet.

For eksempel er Ålesund kommune involvert ved at de stiller med tekniske ressurser og tjenester fra veg, anlegg og park-avdelinga.

Budsjett på 15 millioner

Øvrige bidragsytere er: Holm-stiftelsen (to millioner), Ålesund kommune (1,5 millioner) og Møre og Romsdal fylkeskommune (1,5 millioner), Ålesundsregionens havnevesen (1,5 millioner) og Møre og Romsdal fylkeskommune (én million kroner).

Politimester Ingar Bøen på Sunnmøre sier de vil ta en diskusjon internt om de skal stå ved kravet til skutefestarrangøren. Foto: Marius Rosbach