Sjøholt folkehøgskule har motteke to store enkeltgåver. Dermed er det budsjetterte målet for gåver i 2024 allereie nådd. Det skriv Bygdebladet.

Avisa fortel at til no har skulen motteke 125.000 kroner i gåver, noko som er 10.000 kroner meir enn det som var budsjettert for heile 2024. Den totale støtta til skulen for i år kjem hovudsak frå desse to gåvene.

– Vi merkar at det er nokon som har eit stort hjarte for Sjøholt folkehøgskole, seier administrasjonsleiar Helge Kleven i Indremisjonsforbundet (ImF) i eit intervju med sambåndet.no.

Torbjørn Eidhammer

Køyrde på bakhjulet foran politiet

Ein ung gut på MC køyrde på bakhjulet foran ein politipatrulje i sentrum av Sykkylven laurdag. Guten blir meldt og førarkortet er tatt i beslag, melder operasjonssentralen klokka 23.17.

Torbjørn Eidhammer

Krasjet i lav hastighet

En bil skal ha kjørt av vegen i lav hastighet på Averøya natt til lørdag.

Det ble ikke personskade, men føreren er beruset, opplyser operasjonssentralen natt til lørdag.

Føreren, en mann i 20-åra, er kjørt til legevakt for blodprøvetaking og førerkortet er tatt i beslag.

Torbjørn Eidhammer

Rykket ut til Sjøholt

Politiet fikk melding om en fest med flere ungdommer natt til lørdag.

Det ble varslet om støy og beruselse.

Politiet fikk gjenopprettet ro og orden, skriver operasjonsleder Tor Andre Gram Franck i loggen.

Torbjørn Eidhammer

Trafikkuhell på Midsund

Politiet melder fredag kveld om en MC-ulykke på Midsund. Føreren er tatt med til Molde sjukehus av ambulanse.

Det er mistanke om promillekjøring, sak opprettes og førerkortet er beslaglagt, opplyser operasjonsleder Tove Holst-Dyrnes.

Torbjørn Eidhammer

Kontroll på sjøen - manglet redningsvest

Politiets båtpatrulje har fredag kveld hatt kontroll av båter og førere i Borgundfjorden i Ålesund. 19 ble kontrollert, og det ble skrevet ut ett forenklet forelegg for manglende redningsvest.

Line Helgesen

Målt til 140 i 80-sone

Ein fartskontroll i ei 80-sone i Dalevegen i Stranda kommune resulterte i heilt 17 reaksjonar, skriv politiet fredag.

Høgste fart vart målt til 140 km/t.

Line Helgesen

Har bestilt analyse av bæreevna til vegen

Illustrasjonsfoto. Foto: Jan Erik Finsæther

Som Sunnmørsposten tidligere har skrevet er det fra 1. mai innført lengdebegrensning på 11 meter på kjøretøy som skal opp til Aksla i Ålesund.

Nå melder Ålesund kommune om et anna mulig problem: At kjøretøya som kjører opp til fjellet kan være tyngre enn det vegen kan bære på sikt.

Som følge av dette har kommunen bestilt ei analyse av bæreevna til vegen som går fra starten av Volsdalsbakken og ut til Fjellstua, men denne kan ikke bli gjennomført før etter telen i jorda har gått, og derfor er det trolig ikke mulig å få svar på dette før i slutten av mai, eller tidlig i juni.

– Avhengig av hva analysen viser må kommunen vurdere å gjøre endringer på hvilke kjøretøy som kan bruke vegen, eller se på hvilke utbedringer som er mulige og fornuftige, heter det på kommunens hjemmesider.

Så lenge trafikken er så stor, og vegen så mangelfull, er det viktig å sikre en trygg veg for gående som vil opp på Aksla, og «Snarvegen», som går delvis i trapp og sti fra Volsdalsbakken og opp til Setrevegen, skal derfor rustes opp og sikres med rekkverk i løpet av sommerhalvåret.

Line Helgesen

Nedgang i arbeidsledigheten i Møre og Romsdal

Ved utgangen av april 2024 var 4.254 arbeidssøkere registrert som helt eller delvis ledige, eller som deltakere i et arbeidsmarkedstiltak i Møre og Romsdal. Dette utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken, en nedgang på 6,2 prosent fra mars, melder Nav.

Blant kommunene i fylket er det bare Herøy og Hareid som har høyere andel helt ledige enn landsgjennomsnittet på to prosent, med henholdsvis 2,4 og 2,7 prosent. Lavest andel helt ledige er det i Aure med 0,7 prosent og Vanylven med 0,9 prosent.

Selv om den totale arbeidsledigheten går ned i Møre og Romsdal er det en økning i antall langtidsledige sammenlignet med april 2023. Langtidsledigheten for arbeidssøkere over 30 år har økt med 4,7 prosent mot april i fjor. På samme tid har langtidsledigheten for de under 30 år gått ned 3,5 prosent. Totalt har langtidsledigheten i fylket økt 5 prosent ifølge Nav.

Line Helgesen

Normal drift på ferjesamband

Frå klokka 12 fredag er det igjen normal drift på ferjesambandet Stranda - Liabygda, melder Fjord1. Ifølgje ferjeselskapet var sambandet innstilt frå klokka 11 grunna operasjonelle årsaker.

Børge Drevik

Første kontrakt inngått for Kongshaugen

Prosjektleiar i Aurstad Tunnel, Christian Longva Otterlei, driftsdirektør Cato Aurstad, kommunalsjef samfunn, Ålesund kommune, Sol Berntsen Slinning, prosjektleiar BLÅ fjordar, Terje Endresen, byggeleiar overføringsnett BLÅ, Trygve Wigestrand Årsvold og byggeleiar Kongshaugen reinseanlegg/BLÅ, Ola Halkjelsvik. Foto: Pressebilde

Ein viktig milepæl er nådd når første kontrakt for «Blå fjordar» no er signert, skriver Ålesund kommune i ei pressemelding.

Kontrakten med Aurstad Tunnel er den første av ei rekke kontraktar som skal inngåast for Blå fjordar, og gjeld fortau langs Kongshaugen reinseanlegg.

Arbeidet med fortau og etterkvart tomta til administrasjonsbygget startar før sommaren og vil halde fram til vinteren 2024/2025.

Børge Drevik

Flere bøtelagt i Ørsta

Politiet har hatt trafikkontroll langs E39 i Ørsta sentrum natt til fredag. Tre sjåfører fikk forenkla forelegg for hastighet.

Høyeste hastighet ble målt til 62 km/t i 50-sona, opplyser politiet på X.

Gry Støre

Fartskontroll i Herøy

UP har torsdag gjennomført fartskontroll i 60-sona på fylkesveg 654, Myklebustvegen i Herøy, melder politiet i Møre og Romsdal.

Resultatet var åtte forenkla førelegg. Høgste målte fart var 71 km/t.

Torbjørn Eidhammer

Trafikkuhell i Stryn

Vegtrafikksentralen melder om eit trafikkuhell på riksveg 15 mellom Stryn sentrum og avkøyrselen til Faleide.

Klokka 18.47 melder politiet om trafikkulykka. Det skal vere snakk om ein påkøyrsel bakfra med tre involverte bilar, og totalt sju personar i ulykka.

Det er ingen alvorleg personskade.

Samtlege involverte er vakne og ute av bilane, melder operasjonsleiar Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

Ulykka skal ha skjedd klokka 17.54.

Ambulanse og brannvesen er på staden, medan politiet er på veg, opplyser Knappen klokka 18.47.

Redaktør Bengt Flaten i Fjordingen er på staden. Ulykka har skjedd ved avkøyringa til Vinsrygg.

– To bilar stod og venta til møtande trafikk var vekke for å svinge over, og inn mot Vinsrygg. Då skal det ha kome ein bil bakfra som ikkje klarte å stoppe, fortel Flaten.

Terje Engås

Sa ja til asylmottak

Det blir framleis asylmottak i Isfjorden. Det har kommunestyret i Rauma vedteke torsdag, melder NRK Møre og Romsdal.

Dei legg til at det også tidlegare har vore asylmottak i bygda, men at det har kome klagar frå innbyggjarar som ikkje vil ha mottaket i nabolaget.

Fleirtalet i kommunestyret har likevel bestemt at drivaren av mottaket skal få halde fram, og at dei kan ta imot opp mot 150 vaksne og familiar, og 25 einslege mindreårige mellom 15 og 18 år.

Partia Høgre, Frp og Senterpartiet stemte imot.

Renate Soleim, gruppeleiar i Frp, seier til Romsdal Budstikke at dei vil no klage vedtaket inn til Statsforvaltaren. Fleirtalet tek ikkje omsyn til det innbyggarane meiner ho.

Line Helgesen

Bil mista hjul - traff en annen bil

En bil har mista et hjul ved Hovlia på Ellingsøya, opplyser politiet i ei melding på X torsdag ettermiddag.

Hjulet skal ha truffet en annen bil, men ifølge politiet er det ikke personskader.

Det opprettes sak etter hendelsen.

Line Helgesen

Kombinert rute for ferjesamband

Grunna verkstadopphald vil det frå rutestart klokka 06, fredag bli utført kombinert rute i sambandet Lekneset - Sæbø, skriv Fjord1. Det blir M/F «Geiranger» som går i ruta, og dette vil vare til og med tysdag 07. mai.

Einar Orten Trovåg

Problem med Stikk Ut-appen

Anne Berit Støyva Emblem og Hilde Ellingsæter i Sunnmøre Friluftsråd.

1. mai starta året Stikk ut-sesong. Dette er eit populært trimtilbod for mange i alle aldrar både her i fylket og etter kvart også elles i landet.

Mange melder derimot no at dei har hatt problem med appen i startfasen av årets sesong.

Hilde Ellingsæter i Sunnmøre Friluftsråd bekreftar problema.

- Det er barnesjukdommar med appen som vi jobbar med å kurere. Men det skal bli bra til slutt, seier Hilde Ellingseter i Sunnmøre Friluftsråd til Sunnmørsposten litt før klokka 13 torsdag.

Det skal gå an å registrere turar, men mange opplever appen som tung å bruke på ulike måtar.

Hilde Ellingsæter anbefaler alle å oppdatere Stikk ut-appen gjennom Google Play eller App Store på mobilane sine.

Terje Engås

Liker ikke milde vintrer

Edderkoppunger. Foto: Knut Arne Aarset / Arkiv

Mengden av insekter har gått ned i Norge de siste fire årene. Været ser ut til å påvirke insektene, som foretrekker kalde og snørike vintre.

Det melder Norsk institutt for naturforskning - NINA.

– I de fire årene vi har samlet inn insekter har biomassen gått ned. Forhåpentligvis er det en kortvarig trend som vil snu hvis vi får værforhold som er gunstigere for insektene. Samtidig frykter vi at klimaendringer kan komme til å få en negativ effekt på insektene i framtida, sier prosjektleder og forsker Jens Åström i NINA.

– Det er utfordrende for insekter å overleve vinteren i Norge, men et stort og tykt snødekke isolerer godt fra vær og vind, forklarer Åström.

Birgitte Flote

Båtmotor stole – frykta tjuveri også frå andre båtar

Foto: Privat

Natt til torsdag blei Jon Sverre Bjørneseth sin båtmotor stole frå båthamna på Bjørke i Volda.

Politiet melde torsdag føremiddag at ein patrulje hadde vore på staden for undersøkingar, og at det kanskje var stole også frå fleire båtar på staden.

Jon Sverre Bjørneseth reknar med at båtmotoren, ein Yamaha 60 hestekrefter, hadde ein verdi på om lag 100.000 kroner. I tillegg er blant anna ekkolodd tatt. Det er uklart kor store skader sjølve båten fekk.

Bjørneseth seier til Sunnmørsposten at han blei ringt opp torsdag morgon av nokon som trudde dei hadde sett båten hans flyte på fjorden.

– Eg reiste ut dit, og fekk bekrefta at det var min båt.

Bjørneseth seier motoren var merka med Securmark, som skal gjere den mindre attraktiv å stele og lettare å finne og identifisere.

– Det viser seg at dei klarer å stele motoren uansett om den har secure-merking og er godt sikra på båten, seier Bjørneseth.

Litt før klokka 14, torsdag opplyser politiet at også ein annan båt var losna frå fortøyingane, men at det ikkje var stole noko der.

Birgitte Flote

Begrensa kapasitet på ferje

På grunn av transport av farlig last vil det være begrensa kapasitet på avgangen klokka 11.00 fra Festøya til Solavågen, melder Norled.