Ett år etter at det blei avdekka ulovlig høy overtid og mangelfull økonomisk styring av Bingsa Næring sliter virksomheten fremdeles med å holde budsjettet og å få nok ansatte.

Slutter

Fem ansatte har sluttet i første tertial, kommer det fram i tertialrapporten for Vann, avløp og renovasjon i Ålesund kommune (VAR). Tre har begynt hos naboen på anlegget, Årim, der de har fått betydelig høgere lønn, står det. Det gjelder også en som har sagt opp og skal begynne i Årim.

«Konsekvensen er at de ikke har fått gjennomført skiftordninger som planlagt. Dette kan medføre reduksjon i inntektene», står det.

Bingsa avfallsplass Bingsa avfallsplass: På avfallsplassen på Bingsa er det to ulike selskaper som driver hver sine virksomheter: Bingsa Næring og miljøstasjonen til ÅRIM. Foto: Morten Hjertø

Tendens?

– At Bingsa mister ansatte i en periode vi skal øke bemanningen går utover kapasiteten, sier VAR-leder Bjørn Skulstad. Han ønsker ikke å spekulere i hva som er grunnen.

– Det er mange grunner til at folk skifter arbeidsplass. Om det er tendenser i markedet blir bare spekulasjoner, men vi har slitt en stund med å få ansatt nok kvalifisert personell, sier Skulstad.

– Det er også klart at lønn er en årsak, enten de går til Årim eller andre firma, sier han.

I fjor ble det bestemt å lyse ut 11 nye stillinger for å redusere innleie av maskiner og personell og for å redusere overtid.

– De fleste er nå ansatt. Det har vært vanskelig å få tak i nye, derfor har dette tatt lengre tid enn antatt. Vi har også hatt utlysninger der vi ikke fikk nok kvalifiserte søkere, sier han.

Virksomhetsleder: Bjørn Skulstad. Foto: ARKIV Nils Harald Ånstad

Dispensasjon for ekstra overtid

Mangelen på ansatte fører til bruk av overtid, men virksomhetslederen sier den er sterkt redusert i forhold til tidligere år. I fjor blei det avdekka flere brudd på arbeidsmiljølova over flere år i Bingsa.

– Kommunen har innført et nytt dataverktøy som gjør det lettere å styre overtidsbruken. Men et system løser ikke alle problemene, sier Skulstad.

BAKGRUNN: Arbeidstilsynet: Bryter fortsatt lova i Bingsa

Man må søke om arbeidstilsynet dersom ansatte jobber mer enn 300 timer overtid. Nå har Bingsa en avtale med arbeidstakerorganisasjonene som gir en utvidet bruk av overtid med 100 timer per år, opplyser Skulstad.

– Det er få eller ingen brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene, sier virksomhetslederen.

Kunder må utsette leveringer

Mangelen på folk gjør at Bingsa sliter med kapasiteten.

Bingsa sliter også i perioder med å oppfylle avtalen de har med Tafjord Kraftvarme.

– Vi har et godt samarbeid, men sliter med å motta de mengder avfall som Tafjord er avhengige av i sin produksjon.

Problemene går også utover drifta av det nye metallsorteringsanlegget. Det såkalte «gullgruve-prosjektet» skulle gi klirrende mynt i kassa.

7,2 mill. i minus?

Bingsa skulle  generere inntekter for Ålesund, men har i stedet gått med underskudd i år etter år. I første tertial 2018 har Bingsa innrapportert et merforbruk på 7,2 millioner kroner, men Skulstad påpeker at dette er før all utgående fakturering var gjennomført – også det som en konsekvens av mangel på ansatte.

– Ny økonomikonsulent bleansatt like før rapporteringen, sier Skulstad.

– Ingen quick fix

Det på inntektssida det svikter. Budsjetterte inntekter er basert på virksomhetens egne beregninger, påpeker rådmann Liv Stette i tertialrapporten.

Samtidig pågår rekruttering av en ny leder. Søknadsfristen er 18. juni, opplyser kommunalsjef Ronny Frekhaug.

Frekhaug mener det tar tid å snu en dårlig trend.

– Det finnes ingen quick fix, men jeg håper vi skal få til et bedre resultat i år enn det som nå rapporteres. Jeg opplever at det går rett vei, sier han.