Den skriftlige eksamenen startet mandag morgen, men dataproblemer gjorde at flere ikke fikk levert. Det var problemer med Utdanningsdirektoratets sider i hele landet.

– Det er kjempeproblematisk at Utdanningsdirektoratets nettsider krasjer på en så stor dag for mange elever, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Petter Andreas Lona, til NTB.

Han sier man ikke kan forvente at en elev presterer på sitt beste når det er eksternt kluss.

– Dersom datasystemene ikke bedrer seg, bør man se på om skriftlig eksamen kan avholdes i det hele tatt i år, sier Lona.

– Dersom det har vært store utsettelser på enkelte eksamener, så bør man se på å annullere dagens eksamener.

Lona sier dette er det siste av flere dataproblemer for elevene de har sett så langt i eksamensperioden.

– Vi har hatt Visma som krasjet 12. mai, dagen eksamenene ble offentliggjort. Vi har fått høre av flere medlemmer at nettsidene som NDLA og ordboka Lexin krasjet fredag. Så mange elever hadde ikke tilgang til ressurser de hadde krav på. Så med dagens datakrasj er dette veldig problematisk.

Problemene ble løst mandag formiddag, men da hadde eksamen allerede blitt forstyrret. Over 270.000 elever skulle opp til eksamen i vår. For flesteparten av dem var det første gang de skulle få kjenne på eksamensnerver. Pandemien stanset eksamen i flere år.

I Møre og Romsdal er mandagens eksamen avlyst.