– Status er at ting tar tid. Det tar lengre tid enn jeg hadde håpet på og trodd. Jeg er vel inne i den 17. uken med denne skaden. Nå har vi tatt en sjefsavgjørelse på å trene mindre i noen dager, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Det var antatt at skaden i baksiden av låret som oppsto i juli, en strekk eller belastningsskade, ville ta rundt seks til tolv uker. Men det «murrer» fortsatt og den klare fremgangen har uteblitt. Særlig er det i klassisk stil kroppen ikke spiller på lag.

– Vi så ikke for oss i juli at vi fortsatt skulle ha såpass mye begrensninger som nå rett før sesongstart, men vi var noe forberedt på at det kunne ta tid, sier landslagslege Ove Feragen.

De siste dagene har Klæbo tatt ned treningen på høydeleir i italienske Livigno og tydd mer til korte gåturer som trening. Klæbo fleiper med at trener-morfaren Kåre Høsflot (79) går lengre. 26-åringen bruker mer tid på behandling og skadeforebyggende trening. Han får også ukjent, ekstern hjelp som han ikke vil utdype på nåværende tidspunkt.

– Åpenbart har ikke det jeg har gjort til nå vært en suksess. Da har man måtte ta andre grep. Det er kjedelig, sier en selvkritisk Klæbo.

– Det vil påvirke noe i starten av sesongen. Jeg blir overrasket om jeg vinner skirenn før jul.

Nasjonal åpning går på Beitostølen 18–20. november. Verdenscupen starter i finske Ruka helgen etter. Klæbo er usikker til disse rennene.

– Det er vanskelig å si noe lengre frem enn det som skal skje i morgen, sier 26-åringen.

Sesongens høydepunkt er Tour de Ski rundt nyttår og VM i Planica 21. februar til 5. mars.

– Johannes klarer seg nok veldig fint, bare han blir kvitt den skaden. Status er dag til dag, vi vet ikke mer enn hva morgendagen gir, sier Kåre Høsflot.

Klæbo tror ikke han er den letteste å være rundt for tiden.

– Jeg tror far (manager Haakon Klæbo) og morfar begynner å bli rimelig lei.

Det var rundt midten av juli at Johannes Høsflot Klæbo fikk en føling i baksiden av låret. Landslagslege Ove Feragen uttalte at det var enten var en strekk- eller belastningsskade, og at det tar normalt tar seks til tolv uker.

Klæbo har sagt til VG at han håpet å være skadefri i løpet av oktober, men fortsatt sitter den i. Skaden gjør at trønderen har måtte trene alternativt og begrense løping og særlig klassisk-gange på ski/rulleski.

Fredag reiser Klæbo hjem fra den italienske fjellandsbyen Livigno til Norge igjen etter 50 høydedøgn denne høsten – 26 i amerikanske Utah og 24 i Livigno. Som eneste herreløper på landslag, satser Klæbo på høydetrening i oppkjøringen.

Skulle kroppen fungere, er planen at Klæbo holder seg noen uker i høyden før og etter rennene i sveitsiske Davos (rundt 1560 meter over havet) den siste helgen før jul. Deretter er utgangspunktet en ny høydeleir i perioden mellom Tour de Ski og VM.