Det ble en skuffende VM for fartsgutta i Cortina i år. Vi noterer oss med null medaljer etter mandagens superkombinasjon.

Både Kjetil Jansrud (35) og Henrik Røa (25) skuffet i super-G-delen, med henholdsvis 12. og 31. plass. Jansrud trakk seg før slalåmen grunnet ryggsmerter og hele Norges ære hvilte plutselig på VM-debutantens skuldre.

Medalje av Røa er langt mer enn hva man kunne forvente og han kjørte ned til 16.plass, 9.01 bak østerrikske Marco Schwarz som tok sitt første VM-gull på superkombinasjonen.

– Det her var noe annet. Ni sekunder bak er ikke noe jeg er stolt av, jeg må hjem og trene, sier Røa til VG etter målgang.

– Mange har klaget på isen her, men du sa du var fornøyd før du kjørte slalåmen?

– Det var krevende, men det hjelper ikke å klage på noe man ikke får gjort noe med. Bedre å angripe med positiv innstilling, sier Røa. Han endte på 19. plass i dagens superkombi.

Schwarz vant med fire hundredeler på den regjerende verdensmesteren Alexis Pinturault og 1.12 til sveitsiske Loïc Meillard på tredjeplass.

Norge har som nasjon en stolt tradisjon for å ta medaljer i fartsdisiplene i verdensmesterskapet i alpint. Sist Norge dro hjem tomhendt var i Vail/Beaver Creek 1989.

Siden VM Salbaach 1991 har de norske fartsgutta tatt 12 gull, 15 sølv og fire bronser. Kjetil André Aamodt åpnet rekken med medaljer med et sølv i super-G.

Se hele listen over medaljene her:

Kjetil Jansrud klarte ikke å forsvare VM-tittelen fra Åre 2019 og kjørte inn en åttendeplass i VM-utforen. Det ble mesterskapets beste plassering for fartsgutta.

– Mulighetene er der alltid. Jeg følte det var muligheter i dag også, men jeg var ikke god nok. Det er noe jeg kan akseptere, sa Jansrud til VG etter utforrennet.

Jansrud kjørte også ned til 12. plass i super-G og måtte bryte superkombinasjonen grunnet ryggsmerter.

Det må nevnes at Henrik Røa har hatt et veldig bra mesterskap hvor han har satt personlig rekord i både super-G og utfor med 17. og 10. plass.

– Bare det å snakke om hva som har skjedd får jeg frysninger av. Det har vært enormt og noe jeg kommer til å huske resten av livet mitt. Dette er noe jeg er veldig stolt av, sier Røa.

Det norske alpinlandslaget har blitt hardt rammet av kneskader denne sesongen, og to av de store fartsfavorittene Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted måtte stå over VM.

– Det var en utrolig kjip beskjed å få. Det er en ny erfaring å få, men hva får man gjort? Man må bare se fremover og ha fokus på det jeg kan gjøre noe med, sa Kilde til VG på et pressetreff etter skadeomfanget ble konstatert.

Smiseth Sejersted fikk et par dager i Cortina før han måtte kaste inn årene, før han i det hele tatt fikk konkurrert.

– Kneet har vært dårlig helt siden Bormio. Det fungerte akkurat i Garmisch, men jeg visste at et lite feilskjær ville ødelegge alt. Da jeg prøvde meg på ski her for første gang, så merket jeg at det var ræva, sa Sejersted til VG før han dro hjem.