I 1960-OL i Roma tok hun gull i kulestøt og sølv i diskos. Fire år senere, i Tokyo i 1964, ble hun olympisk mester i begge øvelsene.

Det er det russiske sportsministeriet som opplyser om dødsfallet på sine nettsider. Det oppgis ikke noen dødsårsak.

Hun var dominerende i kastøvelsene på begynnelsen av 1960-tallet. Søsteren Irina var også i verdenstoppen - og tok OL-gull både i 80 meter hekk og femkamp.

Brått forsvant imidlertid søstrene fra arenaen. I Vesten ble det snakket mye om søstrene Press virkelig var kvinner. De ga seg rett før kjønnstest ble obligatorisk i friidrett.

I 2015 sa en av deres samtidige på det sovjetiske landslaget, Galina Zybina, til Sport Ekspress:

– Hermafroditter ble tatt ut til landslaget. Vi visste det, hevdet Zybina, som også var kulestøter.

Hermafroditt, eller interseksuelle, er et menneske som har både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer.

I Bufdirs ordliste brukes nå ordet «interkjønn», som forklares som «et paraplybegrep som viser til kroppslig mangfold blant personer født med atypiske kjønnskarakteristika». Det heter videre at «kjønnskarakteristikaene blant interkjønnspersoner utgjør en sammensetning av kromosomer, hormoner, kjønnskjertler og/eller genitalier som bryter med en binær forståelse av kvinnelige og mannlige kropper».

Zybina hevdet i intervjuet at Press-søstrene hadde «mannlig muskulatur». Hun avslører også at hun var med på å skrive et brev til sentralkomiteen og fortalte om det.

– Vi ble da alle innkalt på teppet til sportskomiteen. Press sa at «jeg er normal», og jeg svarte at «det kommer medisinen til å finne ut av». Jeg sa også til henne at det ikke var hennes skyld at hun var født på den måten, sa Zybina i intervjuet.

Tass skrev i en omtale av Galina Zybinas 90-årsdag i januar 2021 at «Zybina var overbevist om at lagkameraten Tamara Press ikke hadde rett til å konkurrere sammen med kvinner».

Tamara Press var i sin tid medlem av kommunistpartiet i Sovjetunionen og var også tildelt Lenin-ordenen.