Rådmannens utkast til budsjett for 2014 og økonomiplan for 2014-2017 var oppe til behandling i formannskapet i Ålesund, mandag.

De ulike partia fikk ti minutter hver til å presentere sine alternative forslag, før det blei åpna for en generell debatt, etterfulgt av voteringsrunde.

Her er ei kort oversikt over de viktigste justeringene de ulike partia vil gjøre i forhold til rådmannens innstilling:

Høyre: Vil øke eiendomsskatten

Høyre var første parti ut med sin presentasjon, og gruppeleder Monica Molvær sa de ikke har endra oppfatning om eiendomsskatt, men at de i år likevel ikke ser noen veg utenom å gå inn for rådmannens forslag om å øke denne. Videre framheva Molvær to ting som essens: At en ikke skyver på rehabiliteringa av Kolvikbakken ungdomsskole og at en unngår stenging av hallene i Spjelkavik og Hatlane.

- Når det gjelder førstnevnte ønsker Høyre å bruke 24 millioner kroner til rehabilitering av skolen i 2014, 56 millioner kroner både i 2015 og 2016 og 16 millioner kroner i 2017, sa hun.

A og SV: Mer i Tafjord-utbytte og eiendomsskatt

Svein-Rune Johannessen (A) la fram det som er et fellesforslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

De to partiene ønsker å øke inntekssida - i hovedsak ved å ta ut ekstraordinært utbytta fra Tafjord Kraft (TK) med 16 millioner kroner (2014) samt å øke eiendomsskatten med 18 millioner i 2015, 25 millioner i 2016 og 32 millioner kroner i 2017.

Disse midlene vil de så blant anna bruke til følgende: Kolvikbakken ungdomsskole, Hatlehol kirke, Osane Idrettshall og rehabilitering av brannstasjonen.

Frp: Prioriterer Kovikbakken

Varaordfører Geir Stenseth (Frp) ga uttrykk for at Kolvikbakken ungdomsskole har førsteprioritet. De ønsker oppstart neste år, og hadde i sitt forslag - på samme måte som Høyre, også satt av 24 millioner kroner i 2014, 56 millioner i 2015 og 2016 og 16 millioner kroner i 2017. Rehabiliteringa ønsker de å finansiere ved bruk av fond, salg av fast eiendom og gjennom opptak av et 30 millioner kroner stort lån.

KrF: Eiendomsskatt også for næringsbygg

Tore Johan Øvstebø sa at Kristelig Folkepartis budsjettforslag ikke skiller seg så mye fra rådmannens. Likevel vil de blant anna ha inn igjen rehabilitering av Kolvikbakken, de vil ha ny hall i Osane og ønsker også at det blir satt av penger til Hatlehol Kirke. Når det gjelder sistnevnte foreslo de igangsettinga utsatt med ett år, til 2015. I motsetning til Frp og Høyre ønsker KrF at det skal kreves eiendomsskat også for næringsbygg.

Endte opp med rådmannens forslag

Etter ei kort debattrunde endte voteringa med at alle stemte for egne forslag. Med bare tre og fire stemmer falt alle, og rådmannens forslag går med det videre til bystyret. De behandler budsjettet 5. desember.

Les mer om denne saka i Sunnmørsposten, tirsdag.

Foreldre og elever har aksjonert for Kolvikbakken ungdomsskole etter det ble kjent at rehabilitering av skolen ble foreslått utsatt - igjen. Foto: Nils Harald Ånstad