Åpningskonserten i Fjord Cadenza var denne gangen i sin helhet viet Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Publikum fikk her oppleve tre av den verdensberømte komponistens verker, nemlig Ouverture til operaen Figaros bryllup, Fiolinkonsert nr 5 og Symfoni nr 39. Et interessant og kvalitetsmessig utvalg fra Mozarts utallige komposisjoner. I særlig grad kan symfonien regnes blant østerrikerens heller sjelden hørte toner.

Lekende seriøsitet

Mozarts musikk blir ofte forbundet med det lekende og lette. En sprudlende maestro Bergmann i kjent stil var helt klart på lag med orkesteret i en elegant fremføring av Figaro-ouverturen. Det godt balanserte orkesteret holder jevnt over et høyt kvalitetsnivå.

I symfonien viser Mozart seg fra en litt mer dypere og seriøs side enn nevnte ouverture. Fiolinene kunne i sarte, hurtige partier fremstå som ørlite ustemte eller kavende. En solid fremføring av dirigent og orkester, selv om en porsjon ekstra dybde kunne løftet fremføringen.

Wahl-Wiener

Mozart kom som kjent fra Salzburg, men valgte å slå seg ned i keisermetropolen ved Donau. Her ble han en av wienerklassisismens store mestere. Laurens Weinhold beveger seg så å si i komponistens fotspor siden han studerer ved det snart 200 år gamle musikkuniversitetet i samme by. Den 20 år unge prisbelønnede fiolinisten Weinhold fikk også vist sitt talent som Mozart-interpret i sistnevntes femte fiolinkonsert.

Med sine elegante og høyst skolerte strøk frembragte solisten en nydelig klang i sin fiolin. Til tider noe forsiktig beveget han seg på grensen til pent og pyntelig. En ekstra dose intensitet hadde ikke vært å forakte. Men Weinhold er tidlig i sin karriere og vil nok helt sikkert vokse med enda mer erfaring. Alt i alt fremførte han en meget vellykket fiolinkonsert. Solisten er for øvrig å høre igjen i Ellingsøy kyrkje allerede lørdag ettermiddag.

Solid festival

Fjord Cadenza har helt klart etablert seg som en årlig publikumsvennlig sommermusikkfestival på Sunnmøre med utøvere av høy kvalitet og et allsidig interessant program. Åpningskonserten satt en standard som sannsynligvis vil plassere årets arrangement pent inn i rekken av tidligere vellykkede festivaler.